У ході 29 церемонії в Гарвардському університеті в США отримали свої нагороди лауреати Шнобелівської премії 2019 року. Про це повідомляється на сайті ТСН.

Премія Шнобеля – це пародія на відому міжнародну премію, яку вручають за дослідження, які «спершу змушують засміятись, а потім – задуматись». Цьогорічну церемонію присвятили звичкам.

Ціла міжнародна команда вчених із шести країн з'ясувала, що, якщо намагнітити мертвого таргана, то він зберігатиме ці магнітні властивості довше, аніж живий вусань. За це вчені отримали відзнаку в галузі «біологія».

У галузі медичної освіти отримало визнання відкриття британських дослідників, що у медичних університетах навчатися стане значно простіше, якщо використовувати звукові сигнали, як під час дресирування собак.

Ще одне важливе досягнення в галузі медицини: як запобігти розвитку онкозахворювань за допомогою дієти. Для цього просто потрібно їсти піцу. Принаймні в цьому певен вчений Сильвано Галлус.

«Ми з'ясували, що якщо їсти піцу в Італії, можна запобігти численним хворобам, таким, як інфаркт чи рак шлунка. Але наголошую: йдеться тільки про італійську піцу», – підкреслив він.

У номінації «економіка» перемогу здобули вчені з Нідерландів, які вивчали валюту різних країн, аби з'ясувати, банкноти якої держави найкраще переносять хвороботворні бактерії. Вони з'ясували, що найбрудніші гроші – у Румунії.

Найбільший успіх серед глядачів мали лауреати з анатомії. Вони вивчили «температурну асиметрію мошонки в оголених і одягнених чоловіків». З'ясувалося, що ліве яєчко зазвичай тепліше за праве. Але тільки якщо чоловік вдягнений.

Іранський вчений запатентував апарат для зміни підгузків і отримав премію в галузі інженерної справи. А от японський вчений підрахував середню щоденну кількість слини у п'ятирічної дитини – йому дісталася премія у номінації «хімія».

У номінації «фізика» премію отримала дослідження про те, чому і як вомбати випорожнюються кубиками.

У номінації «психологія» відзначили німецького вченого, який досліджував кореляцію між вставленою в рот ручкою та рівнем щастя.

«Премія миру» пішла команді вчених з Британії і Сінгапуру. Вони спробували виміряти кількість задоволення, яке отримує людина, коли чухає свербляче місце.


Загалом переможців обрали у 10 номінаціях. Їм вручили символічну статуетку – одноразовий стаканчик, до якого приклеїли зубну щітку, жувальну гумку та цигарку. А ще – грошовий приз: 10 трильйонів доларів. Щоправда, доларів Зімбабве. А це – приблизно 40 американських центів.