Під час ожеледиці легко отримати травмування. Про те, як не травмуватися під час ожеледиці, і як діяти, якщо ви все ж посковзнулись - розповів в коментарі УНН завідувач консультативно-інформаційного відділу «1583» Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф міста Києва Олександр Комашко.

"З приводу запобігання травмуванню під час ожеледиці. Треба слідкувати за прогнозом погоди. Як правило, повідомляють, що очікується ожеледь, налипання мокрого снігу. За можливості, потрібно зменшити кількість виходів на вулицю. Якщо є можливість скасувати зустріч, або не піти – то краще цим скористатися. Якщо такої можливості нема – то треба підготуватися: взути правильне взуття – з підошвою, яка гарно щеплюється з поверхнею", - сказав Олександр Комашко.

Він зазначив, що потрібно продумати свій маршрут. Особливо це стосується місць, де є сходинки або інші слизькі поверхні. Таких місць потрібно уникати, або триматись за поручні під час спуску.

"Якщо ви йдете не самі – потрібно допомагати один одному при переході слизьких вулиць. І обов’язково не поспішайте, тому що люди, як правило, травмуються та падають, коли дуже поспішають, не враховуючи, що втратять ще більше часу на лікування після падіння", - зазначив Олександр Комашко.

У вечірній час, порадив медик, треба ходити по освітлених ділянках дороги, оскільки після ожеледиці може йти сніг, що ускладнить видимість слизьких ділянок.

"Люди просто не помічають, що під снігом слизько. Якщо трапилось, що ви посковзуєтесь і падаєте – потрібно вміти правильно падати. Бажано, якщо є можливість, одразу присісти. Якщо ви відчуваєте, що посковзуєтесь і не утримуєтесь на ногах, то потрібно присісти і зігнути ноги в колінах. Тоді ви максимум впадете не з висоти свого росту, а з вдвічі меншої висоти, що зменшить ризик перелому чи сильного травмування. Якщо посковзуєтесь, бажано не виставляти руки в сторони, не намагатись впасти на руку, тому що після цього люди й отримують типові перелами", - порадив Олександр Комашко.

Якщо падіння все ж відбулось і уникнути травмування не вдалося – медик радить оглянути себе, порухати кінцівками – чи є больовий синдром, а також звернутись до травмпункту. Щоб пересвідчитись, що немає ускладнень – потрібно зробити рентгенівський знімок. Не завадить також і консультація травматолога.

"Перша допомога при травмуванні - це прикладання холоду до місця травмування. Бажано в першу ж годину, а не через деякий час, щоб зменшити набряк та болісні відчуття. Якщо це садно чи подряпина, тобто, пошкодження шкіри та кровотеча, то потрібно обробити рану стерильною серветкою, якщо є. Потрібно або повернутися додому і обробити, або звернутись до найближчого медпункту або травмпункту. Якщо під час падіння вдарились головою чи втратили свідомість – обов’язково потрібно звертатися за допомогою у лікарню, тому що можуть бути відстрочені симптоми. Той же струс головного мозку чи гематоми можуть проявлятись не одразу", - зазначив Олександр Комашко.

Він також додав, що якщо під час травмування біля постраждалого є ще хтось, то перехожі можуть допомогти йому, і відвести до травмпункту або викликати швидку допомогу. При ударі головою потрібна консультація травматолога чи нейрохірурга. Якщо ж була пошкоджена кінцівка - накладають гіпсову пов’язку і назначають відповідне лікування, а якщо є якісь ускладнення, то потрібне стаціонарне лікування. Але це має вирішувати спеціаліст.

Також медик розповів, що потрібно робити, якщо ви бачите, як під час ожеледиці травмувався перехожий.

"Якщо травма верхньої кінцівки, то потрібно зробити пов’язку через шию. Тобто, привести руку в положення, коли вона найменше рухається, у стан спокою. І, відповідно, звернутися до травмпункту. Якщо це розсічення чи кровотеча зовнішня, то це накладання пов’язки та обробка рани. Якщо сильна кровотеча, то накласти пов’язку, яка буде тиснути. Якщо людина вдарилась головою та втратила свідомість, то обов’язково потрібно звернутись до лікарні, провести обстеження, зробити рентген, щоб виключити струс головного мозку. Це робиться через швидку, не обов’язково через лікарню. Якщо травмування ноги, то дивлячись, наскільки воно виражене. Якщо людина самостійно може дійти до травмпункту, то це звернення до травмпункту, а якщо ні, то виклик швидкої, або оточуючі підручним транспортом можуть довезти до травмпункту. І там після обстеження назначається лікування", - додав Олександр Комашко.