Щороку пожежі у лісових масивах, на відкритих територіях та сільськогосподарських угіддях завдають значної шкоди довкіллю та збитків Державі.

У період оголошення надзвичайного рівня пожежної небезпеки будь-які дії громадян, навмисні або ні, що призводять до масштабних пожеж, можуть мати катастрофічні наслідки.

За свідоме порушення правил пожежної безпеки має бути справедливе покарання. Так, українське законодавство передбачає як штрафи, так і більш суворі вироки за навмисні підпали, або необережність, що спричинила масштабну пожежу.

Як приклад, 4 серпня стало відомо про те, що Кременецькою місцевою прокуратурою підтримано публічне обвинувачення за ч. 1 ст. 245 КК України стосовно жителя м. Шумськ, що спричинив пожежу в лісі, спалюючи сміття, а також заявлено позов до суду про відшкодування ним шкоди, завданої довкіллю.

Йдеться про випадок, що стався ще у травні 2021 року.

Вироком Шумського районного суду чоловіка визнано винним в інкримінованому злочині й призначено йому покарання у вигляді 2 років обмеження волі з випробувальним терміном на 1 рік.

Також задоволено позов прокурора про відшкодування шкоди, завданої кримінальним правопорушенням на суму понад 175 тисяч гривень.

МВС України