Завжди є бажаючі отримати робочу спеціальність у відділі навчання та розвитку персоналу шахтоуправління «Покровське». Зараз на лекції приходить не менше ста осіб одночасно. Здебільшого це чоловіки, які за різних обставин втратили роботу.

Наприклад, Юрій раніше працював на «Краснолиманській», зараз влаштовується електрослюсарем у шахтоуправління «Покровське». Каже, що прийшов сюди в першу чергу через стабільну зарплату.

Є і окрема жіноча група.

«Проводжу курсове навчання за двома спеціальностями: машиніст компресорних установок та машиніст насосних установок, – пояснює викладач відділу навчання та розвитку персоналу ПрАТ «ШУ «Покровське» Олександр Васильов. – Професії в чомусь схожі, тому дві групи зараз навчаються разом. На даний момент перейшли до спецтехнології з вивчення машин, з якими співробітники будуть працювати в подальшому».

«Я вже тут працювала, але звільнилася – в мене були дві людини лежачі, – каже майбутня машиністка компресорних установок Лілія Луценко. – Два роки була вдома, а зараз повернулась на шахту».

Освоює професію машиністки компресорних установок і колишня співробітниця м’ясокомбінату Наталія. «Скоротився процес роботи – і я вирішила спробувати прийти сюди», – каже вона.

Кожен, хто отримує спеціальність, проходитиме практичний курс на полігоні. Він єдиний в Україні, де шахта відтворена на поверхні практично в реальних розмірах та зі справжнім обладнанням. 

«Люди запам’ятовують по-різному: одні – коли їм розповідають, іншим треба побачити та доторкнутися, – каже майстер виробничого навчання ПрАТ «ШУ «Покровське» Федір Сімонов. – Тому  ми вважаємо, що побачивши, наприклад, пускач, датчик, вимикач, реле або кабель, відпрацювавши певні дії на полігоні, учні розумітимуть, як правильно це робити у шахті».

Відпрацювання завантаження – розвантаження проходить в умовному штреку з дотриманням правил техніки безпеки. Майбутні шахтарі вчаться працювати безпечно. А дехто вже навіть мріє про кар'єрне зростання.

«Прийшов на шахту освоювати основи гірничої справи. В мене і батько, і дід були шахтарями. Усе досить цікаво, викладачі пояснюють доступно – усі вони кваліфіковані спеціалісти. Хочеться розвиватися, просуватися кар'єрними сходами, чогось досягти», – каже майбутній гірник підземний Андрій Годованок.

Відділ навчання працює з тими, кому потрібна робота. І після повного курсу випускає повністю підготовлених працівників.

«Люди, навчаючись у нас, ще проходять навчання на дільниці, – розповідає начальниця відділу навчання та розвитку персоналу ПрАТ «ШУ «ПОКРОВСЬКЕ» Лариса Батрух. – Ось зараз дівчата – машиністки насосних установок поїхали на дільницю «Дегазація», де механік дільниці навчає їх саме на робочому місці та з тим обладнанням, з яким вони працюватимуть».

Зараз у відділі навчають п'ятьом професіям підземного комплексу та дванадцятьом – поверхневого.