Кіберполіція викрила шахраїв, які організували діяльність call-центру на Донеччині та виманювали фінансові дані у громадян. Про це повідомляють у Департаменті кіберполіції Національної поліції України.

Зокрема шахраї телефонували громадянам під виглядом працівників служби безпеки банків і повідомляли про начебто підозрілі фінансові операції з їхніми картками. У процесі розмови фігуранти переконували людей виконати їхні інструкції та вказівки, в результаті чого отримували повний доступ до онлайн-банкінгу жертв. Надалі грошові кошти з рахунків потерпілих зловмисники перераховували на картки дропів та переводили в готівку.

Організовану групу шахраїв викрили кіберполіцейські Дніпропетровщини спільно зі слідчими відділення поліції №2 Дніпровського районного управління поліції та слідчого управління ГУНП в області за процесуального керівництва Дніпропетровської обласної прокуратури та Лівобережної окружної прокуратури міста Дніпра.

Наразі встановлено 24 громадянина України, які постраждали від дій шахраїв. Сума збитків перевищує три мільйони гривень.

Правоохоронці провели санкціоновані обшуки за місцями мешкання фігурантів. Вилучено мобільні телефони, сім-картки, банківські картки, чорнові записи та документацію, що підтверджує їхню протиправну діяльність.

Наразі слідчі оголосили чотирьом учасникам організованої групи про підозру за ч. 4, 5 ст. 190 Кримінального кодексу України (Шахрайство). Трьом з них судом обрано запобіжні заходи у вигляді нічного домашнього арешту. Підозрюваним загрожує до дванадцяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Наразі тривають слідчі дії для встановлення повного кола осіб, причетних до шахрайської схеми, точної кількості потерпілих та остаточної суми завданих збитків. Можлива додаткова кваліфікація дій зловмисників.

Викриттю зловмисників сприяли співробітники служби безпеки АТ КБ «ПриватБанк».