Урядовий портал за даними Міністерства енергетики, Укренерго, Нафтогаз України, НКРЕКП, ДТЕК, ОГТСУ, РГК зібрав інформацію про ситуацію в енергетиці станом на 12:00 17 березня.

Головне:

  • Тарифи на електроенергію для населення під час війни зростати не будуть
  • «Оператор ринку» на фоні синхронізації енергосистеми України з ENTSO-E закликав енергокомпанії ЄС купувати українську електроенергію
  • Влада США санкціонувала розширення експорту зрідженого газу до Європи

Стабільність інфраструктури

  • Тарифи на електроенергію для населення під час війни зростати не будуть. Україна не збирається підвищувати ціни на електроенергію для населення в умовах розв'язаної Росією війни, заявив Герман Галущенко.
  • Рівень розрахунків на ринку електроенергії за час війни знизився приблизно на 30%. Ключова проблема на ринку – це падіння розрахунків. По факту рівень розрахунків у системі впав за дні війни приблизно на 30%. У більшості випадків це пов'язано з реальною втратою платоспроможності споживачів через бойові дії, хоча не виключені й випадки зловживання ситуацією. Міненерго з ключовими гравцями на ринку опрацьовує варіанти вирішення цієї проблеми. Міністерство також розраховує на підтримку ліквідності ринку з боку міжнародних партнерів.
  • АТ «Оператор ринку» закликав енергетичні компанії країн Європейського союзу скористатися синхронізацією енергосистеми України з мережею континентальної Європи ENTSO-E та купувати українську електроенергією на його майданчику. Український ринок електроенергії, який з 2019 року працює за європейськими правилами, є профіцитним. У нас найнижчі ціни на ринку «на добу наперед» (РДН) і внутрішньодобовому ринку (ВДР) серед операторів ринку країн ЄС. «Оператор ринку» працює за європейськими стандартами, що підтверджено міжнародним сертифікатом якості ISO 9001:2015. Програмний комплекс, за допомогою якого проводять торги електроенергію на РДН і ВДР, добре відомий європейським компаніям. Він такий же як в словацького оператора ринку OKTE. Головною конкурентною перевагою українського оператора ринку є 100% розрахунки, в тому числі й у вихідні дні.
  • Через постійні обстріли з боку окупантів та пошкодження ліній електропередачі Запорізька АЕС може перейти в так званий режим «блекауту». Внаслідок «блекауту» станція буде вимушена запустити в роботу дизель-генератори. За такого сценарію ситуація на ЗАЕС буде набагато складнішою, ніж на Чорнобильській АЕС.
  • Миколаївські газовики під обстрілами запобігли поширенню небезпеки для громадян. Внаслідок бомбардування Миколаєва на території лінійно-виробничого управління вибухом були пошкоджені адміністративна будівля, котельня та інші прилеглі будови, а також виникла пожежа через потрапляння уламків снаряду у склад зберігання одоранту на газорозподільній станції. Після пожежі концентрація одоранта в повітрі перевищувала норму хімічних речовин у 15 разів. Під обстрілами працівники Миколаївського ПМ разом з фахівцями хіміко-радіологічної лабораторії ДСНС Миколаєва запобігли поширенню небезпеки на Миколаївщині.
  • ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг» скоротило добовий обсяг постачання природного газу споживачам на 5 відсотків - до майже 85 млн куб. м. Це пояснюється як потеплінням, так і призупиненням співпраці із компанією деяких збутових підприємств в регіонах, що найбільше потерпають від російської агресії. Так, «Нафтогаз Трейдинг» не має зв'язку із ТОВ «Маргаз», що забезпечує газом мешканців Маріуполя.

Міжнародний вимір та санкції

  • Міністерство енергетики США у середу видало дозвіл компанії Cheniere Energy Inc. на експорт зрідженого газу (LNG) з заводів Sabine Pass в Луїзіані та Corpus Christi в Техасі до Європи. Довгострокові ліцензії дозволять збільшити добовий експорт на 0,72 млрд кубічних футів (20,4 млн куб. м) природного газу в зрідженій формі до країн, з якими США не мають угоди про вільну торгівлю, включно з усією Європою.
  • Польща не продовжуватиме газовий договір з Росією. Варшава не буде закуповувати газ у РФ після 2022 року навіть за короткостроковими контрактами. Про це заявив уповноважений уряду Польщі з питань стратегічної енергетичної інфраструктури Петро Наімський.