Сьогодні, 3 грудня 2022 року, Україна відзначає 300 років від дня народження Григорія Сковороди - видатного українського філософа-містика, богослова, поета, педагога, музиканта, який мав значний вплив на сучасників і подальші покоління своїми піснями, філософськими творами, а також способом життя, через що його називали «Сократом».

Григорій Савич Сковорода на багато років випередив свій час, а його прониклива мудрість ніколи не втрачає своєї актуальності.

Без перебільшень, Григорій Сковорода був культурним проривом свого часу: свіжим голосом, із сучасними поглядами і широким світоглядом, одним із національних героїв України, про якого мають знати українці.

За часів СРСР культура України та досягнення її митців масово присвоювались, через що деякі історичні постаті, твори, пам’ятки ставали «спільними». Навіть Григорій Савич, народжений на Полтавщині в сім’ї козака, в російськомовних джерелах часто вказується як «російський та український» поет та філософ.

Повне чи часткове паплюження образів видатних українців, їх стереотипізація – одна із причин, чому ми маємо відзначати такі дати на загальнодержавному рівні. Аби глибше розуміти свою історію, контекст того часу та власне походження. Адже кожна поважаюча себе нація шанує, цінує та знає своїх героїв.

У час, коли свобода нашої країни вкотре під загрозою, розуміння власної культурної ідентичності, переосмислення історичної спадщини, плекання особистої та національної свободи особливо важливі. Шлях українців до свободи - довгий і тернистий. Переконані, що ми до неї прийдемо по-справжньому лише тоді, коли кожен українець знайде її в собі. Віримо, що такі важливі постаті як Сковорода, допоможуть кожному відчути актуальність його ідей і відіграють важливу роль у нашій національній ідентичності.

ДонОДА