Красноармійським міськрайонним судом у червні 2020 року ухвалено рішення про позбавлення батьківських прав, яке на даний час набрало законної сили, повідомляє прес-служба суду.

Суд позбавив батьківських прав гр. А. стосовно її малолітніх дітей: доньки 2009 року народження, сина 2018 року народження, та гр. Л. стосовно сина 2018 року народження.

З тим, в яких умовах перебували діти можна ознайомитися за посиланнями: текст, відео.

Під час розгляду справи судом було встановлено, що громадяни А. та Л. ухиляються від виконання своїх обов’язків щодо виховання дітей, а саме вони не забезпечили належного догляду, харчування, чистим одягом, санітарно-гігієнічними умовами тощо. Батьки не забезпечили дітям необхідний медичний догляд та належне лікування.

Невтручання соціальних служб та не вчасне поміщення дітей до лікувального закладу могло привести до тяжких наслідків.

Як встановлено судом, дівчинка мала сінці та гематоми, які виявив лікар під час огляду у педіатричному відділенні. Гр. А. на питання суду про те звідки ці гематоми з’явились, пояснила, що її чоловік – гр. Л. з метою виховання побив дівчинку за те, що вона крала.

Громадянка А. неодноразово притягувалася до адміністративної відповідальності за ч.1 ст. 184 КУпАП  та за ч.2 ст. 184 КУпАП (ухилення батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей). Громадянин Л. один раз притягувався до адміністративної відповідальності за ч.1 ст. 184 КУпАП.

Громадянка  А. притягувалась до кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 статті 309 КК України (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту).

Громадянин Л. двічі притягувався до кримінальної відповідальності за вчинення кримінальних правопорушень, передбачених частинами 1 та 2 статті 185 КК України (таємне викрадення чужого майна (крадіжка), та крадіжка, вчинена повторно).

Статтею 164 Сімейного кодексу України передбачено, що мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він:

1) не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров'я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування;

2) ухиляються від виконання своїх обов’язків щодо виховання дитини та/або забезпечення здобуття нею повної загальної середньої освіти;

3) жорстоко поводяться з дитиною;

4) є хронічними алкоголіками або наркоманами;

5) вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва;

6) засуджені за вчинення умисного кримінального правопорушення щодо дитини.

Тлумачення пункту 2 частини першої статті 164 СК України дозволяє зробити висновок, що ухилення від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини може бути підставою для позбавлення батьківських прав лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Позбавлення батьківських прав є виключною мірою, яка тягне за собою серйозні правові наслідки як для батька (матері), так і для дитини (стаття 166 СК України).

Оскільки позбавлення батьківських прав є крайнім заходом, тому допускається лише тоді, коли змінити поведінку батьків у кращу сторону неможливо, і лише при наявності вини у діях батьків.

Протягом 2018-2020 років відповідачі не зробили висновки, не змінили своє відношення до дітей, навпаки ситуація тільки погіршувалась. Під час розгляду справи судом відповідачі, не надали жодного доказу, який би свідчив про дійсне бажання повернути дітей та усвідомлення ситуації, в якій опинилась родина. Також суд не почув співчуття та каяття у поясненнях громадян А. та Л.

Частиною 5 статті 164 Сімейного кодексу України передбачено, що якщо суд при розгляді справи про позбавлення батьківських прав виявить у діях батьків або одного з них ознаки кримінального правопорушення, він письмово повідомляє про це орган досудового розслідування, який в порядку, передбаченому Кримінальним процесуальним кодексом України, розпочинає досудове розслідування.

На думку суду,  у діях громадян А. та Л. наявні ознаки кримінального правопорушення вчиненого у відношенні малолітніх дітей.

Красноармійський міськрайонний суд звернувся листом до начальника Покровського ВП ГУ НП в Донецькій області з проханням розпочати досудове розслідування та вчинити необхідні дії, для притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності, у порядку передбаченому Кримінальним процесуальним кодексом України.