Міністр охорони здоров’я Максим Степанов привітав майже 22 тис. сімейних лікарів з професійним святом і зазначив, що з ними уклали декларації вже близько 30 млн українців. Про це він сказав під час брифінгу, передає УНН.

«Сьогодні, 19 травня, ми відзначаємо день сімейного лікаря. Він був започаткований у 2010 році. У нас, в Україні, майже 22 тисячі сімейних лікарів, які надають медичну допомогу майже 30 мільйонам наших громадян. Так-так, ви правильно все почули - 29 млн 883 тис. громадян України уклали декларацію з сімейним лікарем», - сказав Максим Степанов.

Він зазначив, що сімейний лікар - це та людина, яка завжди знаходиться поруч з родиною і як тільки щось трапляється - ми одразу телефонуємо йому і просимо його допомогти. Якщо це стосується нашої дитини, чи якщо це стосується наших батьків.

«І він відразу відгукується і приходить на допомогу. Я хочу привітати всіх наших сімейних лікарів. Хочу побажати вам здоров’я, хочу побажати вам, щоб ви завжди отримували задоволення від своєї роботи. А ми, пацієнти, отримували здоров’я, яке ви несете нам. У нас відбувся вже перший етап реформування сімейної медицини, і цей етап був достатньо вдалим - про це свідчать цифри, які я оголосив на початку. Я розумію, що нам ще треба прийняти певні документи, які більше б врегулювали, в тому числі, і права сімейних лікарів. Права терапевтів, педіатрів. Які б врегулювали, в тому числі наші відносини - пацієнтів і сімейних лікарів», - додав Максим Степанов.

За його словами, також потрібно врегулювати відносини між сімейними лікарями та другою ланкою медичної допомоги, яку наразі реформують.

«Все це ми зробимо, і зробимо найближчим роком», - сказав Максим Степанов.