Українські бійці, які захищають наші кордони, отримали чергову партію техніки для швидшого знищення ворогів - 10 комплексів "Валькірія" для моніторингу, коригування та нейтралізації орків, та 10 повнопривідних бусів. Передала техніку компанія Метінвест, в рамках мілітарної ініціативи "Сталевий фронт", яку започаткував бізнесмен Рінат Ахметов.

У кожен з десяти комплексів БПЛА "Валькірія" входить 2 безпілотники. Прикордонники дуже вдячні за передачу, оскільки ця українська розробка гарно зарекомендувала себе на фронті – завдяки "невидимості" для ворожого РЕБ, дальності польотів та швидкості розгортання. Екіпаж БПЛА складає всього 2 людини, а комплекс може виконувати як цілодобове спостереження за переднім краєм фронту, так і проводити операції на ворожій території в глибину до 40 км - в пошуках засобів ПВО, РЕБ, техніки та складів БК.

"Ці дрони дають ту інформацію про ворога, яку ніяким іншим способом не здобудеш. А маючи інформацію про застосування сил засобів ворога, ми не тільки ефективно його знищуємо, але й маємо змогу зберегти свій особовий склад. Ми українці, і ми дуже цінуємо, коли є українські виробники, які виробляють дійсно ефективні прилади спостереження. Адже саме цей БПЛА найменше підпадає під ризик бути враженим ворожим РЕБ", - зауважив представник Державної прикордонної служби України Олександр Сєбало.

У Метінвесті пояснюють: "Валькірію" обрали саме через те, що вона може літати у складних погодних умовах, гарно протистоїть РЕБу, українські бійці вміють нею користуватись, і вона добре себе зарекомендувала.

"Коли прийшов запит до нас від прикордонної служби, ми поспілкувались з різними виробниками безпілотників. І подивились, що зарубіжні аналоги нашого апарата, який може літати на глибину до 50 кілометрів – від 2 до 4 мільйонів гривень. А 10 наших комплексів, з такими ж характеристиками, ми купили за 8 мільйонів гривень", - пояснив керівник Проєктного офісу генерального директора Групи Метінвест Олександр Водовіз.

Він уточнив, що авто для передачі обирали також, виходячи з побажань прикордонників - щоб були повнопривідними, адже їздити треба по важкій місцевості.

"Буси хлопцям потрібні, щоб патрулювати кордон мобільними групами. Ми постарались і знайшли автомобілі у хорошому стані, до 120 тис пробігу, деякі навіть з автоматичною коробкою передач. Я сподіваюсь, хлопцям буде комфортно на них їздити і захищати наш кордон. Сьогодні в рамках "Сталевого фронту" ми передали техніки на 15 мільйонів гривень. Але це не остання передача для хлопців", - зауважив Водовіз.

Як відомо, у межах мілітарної ініціативи "Сталевий Фронт" Ахметова Метінвест спрямував на підтримку української армії вже понад 2 млрд грн. Компанія налагодила системне постачання на фронт обладнання, частину з якого закуповує за кордоном. Українське військо вже отримало 1 200 дронів, що робить Групу одним із найбільших приватних постачальників безпілотників в армію. Загалом Рінат Ахметов та його бізнеси спрямували на військову та гуманітарну допомогу понад 5 млрд грн.