Повідомлено про підозру ще одному учаснику злочинної схеми, яка завдала мільйонних збитків вугледобувним підприємствам. Про це повідомляє прес-служба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

28 квітня 2020 року прокурорами САП та детективами НАБУ повідомлено про підозру ще одному учаснику корупційної схеми, що завдала 51,17 млн грн збитків трьом вугледобувним державним підприємствам - голові тендерного комітету ДП «Мирноградвугілля».

Його дії кваліфіковані за ознаками злочинів, передбачених ч.4 ст.28, ч.5 ст. 191, ч.1 ст.255 КК України.

Зважаючи не те, що місцеперебування вказаної особи не встановлено, про підозру повідомлено в порядку ст. 135, ст. 278 КПК України.

Так, в ході досудового розслідування встановлено, що у 2016-2018 роках група осіб організувала схему, яка встановлювала фактичний контроль за державними закупівлями трьох державних підприємств ДП «Селидіввугілля», ДП «Мирноградвугілля» та ДП «Шахтоуправління Південнодонбаське №1» – від відстеження потреб держпідприємств у закупівлях, формування умов тендерів, контактів з потенційними постачальниками до визначення очікуваної вартості закупівлі, переможців тендерів та контролю за розрахунками з ним.

Під час дослідження закупівель вказаних підприємств антикорупційні органи встановили факти, що у майже 70 закупівлях договори на постачання отримувала одна компанія - постачання паливно-мастильних матеріалів, запасних частин до гірничо-шахтного обладнання, металовиробів, кабельної продукції для шахт мала поставити одна й та ж компанія.

Проте з’ясувалося, що ця компанія виконувала роль посередника, перепродуючи з націнкою товар, придбаний в учасників реального сектору, які зважаючи на навмисно створені учасниками схеми перешкоди не мали реальних шансів напряму співпрацювати з держпідприємствами.

Як наслідок, вказані державні вугледобувні підприємства за три роки закупили товарів за завищеними цінами на загальну суму 174,5 млн гривень, незаконно переплативши понад 51,17 млн гривень.

16 березня 2020 року повідомлено про підозру трьом учасникам злочинної схеми. 19 березня – ще 6 особам.