З приходом теплої погоди кожен вважає за свій обов’язок прибрати прибудинкову територію шляхом спалювання сухих трав’яних залишків.

І, на жаль, мало хто замислюється про наслідки, до яких призводять такі дії: забруднення грунтів, загибель тварин та птахів, що гніздяться у траві, втрата матеріального майна та навіть людські жертви.

17 березня 2021 року набрав чинності новий Закон України про посилення відповідальності за спалювання сухої трави, пожнивних залишків, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах та поза їх межами.

Відтепер паліїв каратимуть штрафами:

від 30 600 грн до 61 200 грн – за забруднення атмосферного повітря;

від 91 800 до 153 тис. грн – за знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу навколо населених пунктів, вздовж залізниць;

від 1530 грн до 15 300 грн – за порушення вимог пожежної безпеки в лісах;

від 3060 грн до 21 420 грн – за самовільне випалювання рослинності або її залишків;

від 6120 грн до 30 600 грн – за самовільне випалювання рослинності або її залишків в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду.

Якщо протягом року буде зафіксовано повторне порушення, то сума штрафу збільшується вдвічі.

Також не забувайте про номер Служби порятунку «101», за яким ви можете зателефонувати при пожежі та надзвичайній ситуації.

Бережіть себе та своє оточення!

Інформацію надано ДПРЗ-9