Щороку 1 грудня відзначається Всесвітній день боротьби зі СНІДом. День проголошений Всесвітньою організацією охорони здоров’я у 1988 році; відзначається за підтримки Генеральної Асамблеї ООН, пише Укрінформ.

СНІД – синдром набутого імунодефіциту – це кінцева стадія інфекційного захворювання, викликаного вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ). Цей вірус вражає спеціальні клітини крові (лімфоцити), які відповідають за захист організму людини від різних мікробів та пухлин і поступово вбиває ці клітини. Імунітет організму повільно, протягом багатьох місяців і років, знижується, і це призводить до виникнення різних захворювань, перш за все інфекційних, що вражають легені, органи травлення, шкіру, нервову систему та ін.

СНІД уперше виявлений у США у 80-х роках. За декілька років поширення СНІДу набуло характеру всесвітньої епідемії, що охопила населення практично усіх країн. За даними ВООЗ, від початку світової епідемії, ця хвороба забрала життя у понад 38 мільйонів людей.

У 2020 році увага всього світу прикута до пандемії COVID-19 та її впливу на життя і благополуччя людей. Ця пандемія ще раз показала нам, наскільки тісно питання здоров'я пов'язане з іншими важливими питаннями, такими як боротьба з нерівністю, права людини, гендерна рівність, соціальний захист і економічне зростання. Саме тому основна тема Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом цього року - «Міжнародна солідарність, спільна відповідальність».