В Україні та світі 8 березня відзначається Міжнародний жіночий день, повідомляє Укрінформ.

Його історія бере початок ще з кінця ХІХ століття. Підвалини цього дня – політичні, а засновницями його були жінки, котрі виборювали власні права і свободи в абсолютно чоловічому світі.

Історично так сталося, що на початок новітнього часу становище жінок було критичним – у переважній більшості країн жінки вважалися нижчими за чоловіків, неспроможними ухвалювати рішення, тим більш брати участь у політичному, державотворчому процесі.

Що б ми не взяли: освіту, медицину, науку, політику – всюди панували чоловіки. Перші лікарки, освітянки, науковиці, політикині, підприємиці – всі вони були тими відчайдухами, котрі наважились вирватися за межі гендерної сегрегації.

Вже майже півтора століття жінки відстоюють свої права, ведуть боротьбу за рівноправ’я з чоловіками. І навіть сьогодні це не втратило своєї актуальності.

Як зазначають в ООН, Міжнародний жіночий день – це час поміркувати про досягнутий прогрес, закликати до змін і відзначити належним чином прояви мужності і рішучості з боку звичайних жінок, які грали виняткову роль в історії своїх країн і громад.

Тема Міжнародного жіночого дня 2021 року – «Жінки-лідери: Досягнення рівноправного майбутнього в епоху COVID-19».