Сьогодні в Україні і в світі відзначають Міжнародний день волонтерів.

Міжнародний день добровольців в ім’я економічного і соціального розвитку (саме такою є повна назва цього Дня), проголошений рішенням 40-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН 17 грудня 1985 року на знак визнання важливої ролі добровольчих та інших організацій у соціальному й економічному розвитку суспільства.

Волонтер – у перекладі з англійської мови означає добровільний помічник. Це люди, які цілком безоплатно працюють будь-де, де потрібна їхня поміч: у дитячих будинках, притулках, школах-інтернатах і будинках престарілих. Вони доглядають хворих і допомагають старшим людям поратися по господарству.

Офіційно вважається, що волонтерський рух бере початок у 20-х роках XX століття. Після Першої світової війни, у 1920 році у Франції, під Страсбургом, був здійснений перший волонтерський проект за участю німецької та французької молоді, у рамках якого волонтери відновлювали зруйновані війною ферми в районі місць найбільш запеклих боїв між німецькими й французькими військами. Потім цю естафету підхопила Індія й рух поширився світом.

З нагоди свята керівник ДонОДА Павло Кириленко на сторінці у Facebook привітав волонтерів зі святом.

«Для західного світу волонтерство є нормою. Там нікого не здивуєш тим, що кілька годин на тиждень безоплатно займаєшся справами на благо громади. Але навіть їм важко збагнути, яким всеохопним і важливим для самої нашої державності було українське волонтерство у 2014 році.

Коли ворог пішов у наступ, а армія виявилася "розібраною на запчастини", саме посполиті українці не дали державі занепасти: одні добровільно пішли захищати Батьківщину, інші стали добровільно забезпечувати їх усім необхідним.

Відтоді багато чого змінилося. Армія зміцніла, держава розправила плечі, але той дух взаємопомочі нікуди не зник. Тепер українське волонтерство надзвичайно різнобічне, кожен займається справою, яка йому до душі, і це явна ознака невпинного руху України до західної цивілізації.

Що б не сталося далі, волонтери вже стали великою віхою в новітній українській історії, не спостерігачами, а творцями. І за це я всім вам, волонтери, неймовірно вдячний.

Зі святом!»