1 жовтня, з ініціативи ООН, у світі відзначається Міжнародний день людей похилого віку, пише Укрінформ.

Як зазначають в ООН, у 2020 році виповнюється 75 років з дня заснування Організації Об'єднаних Націй і 30 років з дня встановлення Міжнародного дня людей похилого віку. Цього року пандемія COVID-19 спричинила потрясіння в усьому світі. З огляду на більш високі ризики, з якими стикаються люди похилого віку під час спалахів пандемій, слід приділяти особливу увагу необхідним заходам щодо їх захисту.

Крім того, цей рік також був проголошений Роком медсестри та акушерки. Цьогорічний Міжнародний день людей похилого віку підкреслює роль медичних працівників в охороні здоров'я літніх людей. При цьому особлива увага приділяється медичним професіям пов’язаним з доглядом за людьми похилого віку, а також ролі жінок в цій справі.

За оцінками спеціалістів, нині в світі налічується майже 700 мільйонів людей старше 60 років. Передбачається, що до 2050 року число таких людей сягне двох мільярдів, що буде дорівнювати 20% світового населення. Все це свідчить про те, що особливим потребам і проблемам багатьох літніх людей необхідно приділяти особливу увагу. Разом з тим не менш важливою є і та обставина, що більшість чоловіків і жінок похилого віку можуть і надалі вносити важливий вклад у функціонування суспільства, якщо їм будуть гарантовані для цього відповідні умови.

Україна, як повноправний член ООН, підтримала ініціативу міжнародного співтовариства і також відзначає сьогодні День людей похилого віку. Рішення про щорічне відзначення в Україні Міжнародного дня громадян похилого віку та створення належних умов соціального захисту пенсіонерів, інвалідів, одиноких непрацездатних громадян затверджено урядовою постановою від 26 вересня 1997 року «Про щорічне відзначення Міжнародного дня громадян похилого віку».