З 25 жовтня 2019 року Національний банк України вводить в обіг банкноту нового найвищого номіналу 1000 гривень. Національний банк почне підкріплювати новою банкнотою банки у всіх регіонах з 25 жовтня 2019 року. У цей день банки вже зможуть видавати її клієнтам.

Щодо питання, чому банкнота номіналом 1000 гривень вводиться саме зараз, Нацбанк пояснює, що при запровадженні нових банкнот центральні банки беруть до уваги економічні чинники, зокрема: розмір та динаміку середньої заробітної плати, кількість готівки в обігу, питому вагу безготівкових розрахунків, рівень інфляції, необхідність посилення захисту банкнот.

Нацбанк зазначає, що введення в обіг нових банкнот не тільки зробіть розрахунки зручнішими, а й сприятиме зменшенню операційних витрат банківських установ і витрат на інкасацію, а також витрат Нацбанку на друкування, зберігання, оброблення та транспортування банкнот.

Необхідність введення банкноти 1000 гривень також підтверджує розрахунок, зроблений за Д-метричною (D-metric) моделлю, згідно з якою банкнота вищого номіналу має приблизно дорівнювати розміру середньої зарплати за два дні. «Враховуючи, що середня зарплата в Україні вже сягнула понад 10 тисяч гривень і продовжить зростати цього року, це значення поступово наближається до номіналу, який запроваджується», – повідомляє Нацбанк.

Крім цього, зараз у структурі банкнот в обігу найбільшу питому вагу займають банкноти номіналами 500 гривень – понад 55%. Зважаючи на світовий досвід, наближення до рівня 50% свідчить про необхідність введення в обіг вищого номіналу.