30 вересня, в день християнського свята Віри, Надії, Любові і матері їх Софії, в Україні відзначається День усиновлення. Це свято не лише для того, щоб привітати дітей, які попри всі негаразди знайшли люблячі сім’ї. Це нагода виказати повагу до тат і мам, які виховують усиновлених, прийомних, підопічних дітей та привід звернутися до тих дорослих, які хочуть, але ще не наважилися розпочати процедуру всиновлення.

Про ці та інші питання, пов’язані з вихованням дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах, журналіст Pokrovsk.news говорила з керівником Служби у справах дітей Покровської міської ради Аллою Масловою.


Наскільки актуальною для Покровська є проблема сирітства та скільки дітей, які волею долі залишилися без батьків, отримали родинне тепло завдяки всиновленню?

«На жаль, мушу констатувати, що на сьогоднішній день у Покровську мешкають біля 200 дітей-сиріт та дітей, з різних причин позбавлених батьківського піклування. Переважна більшість із них виховуються в сім’ях опікунів – здебільшого родичів. Є три сім’ї, які опікуються чотирма чужими дітками, - розповіла Алла Кузьмівна. - На всиновлення ж очікують 45 неповнолітніх, що тимчасово перебувають у прийомних сім’ях, дитбудинках сімейного типу та інтернатах, а також навчаються в училищах. З 11 малюків, які знаходяться в інтернатних закладах, 5 мають інвалідність через різні вади здоров’я».

Керівник служби нагадала, що в 2010 році на базі родини Колосових у Покровську був створений дитячий будинок сімейного типу, де зараз виховується 9 прийомних дітей віком від 8 до 18 років. Всі вони підлягають всиновленню. Всього ж за час існування дитбудинку четверо його вихованців вибули після досягнення повноліття, а ось двоє знайшли люблячих батьків, які їх всиновили.

Всього ж на обліку у відповідних соціальних службах та постійному контролі перебувають 67 всиновлених дітей. Окрім державної підтримки, їм приділяється увага і з боку міської влади. Зокрема, для родин влаштовуються свята, забезпечуються безкоштовні квитки для відвідування вистав, розважальних центрів та басейнів.

Чи варто зберігати таємницю усиновлення?

За словами Алли Маслової, усиновлення дитини – це насамперед щастя, а не таємниця. Сьогодні розкриття таємниці усиновлення вже не шокує батьків, як колись, і не спонукає до таких радикальних заходів, як залишення свого місця проживання або імітування вагітності. Часи змінилися: люди стали виявляти більше милосердя, співчуття, турботи про дітей та не соромляться сказати, що виховують сироту.

«Збереження таємниці усиновлення є запорукою успішного входження дитини в сім’ю на правах рідної. Але кожний випадок унікальний, - говорить начальник Служби. - На практиці існують ситуації, коли для психіки дитини значно краще знати від самого початку, що вона усиновлена, ніж вона дізнається про це від сторонніх осіб. Адже саме тоді може виявитися неможливим її подальше виховання. Недоцільно дотримуватись таємниці у випадках, коли її не існує як такої – тобто, якщо дитині відомо про усиновлення. Ця ситуація може стосуватися дітей свідомого віку, які пам’ятають своїх справжніх батьків. Насамперед, якщо вони добре про них дбали, але за певних обставин (наприклад, смерть або неможливість матеріально утримувати) - діти потрапили в іншу сім’ю як усиновлені. Існує думка, що прихильність і добрі почуття усиновленої дитини новим батькам легше завоювати, пояснивши їй, чому саме на неї впав вибір усиновлювачів».

Алла Кузьмівна зазначила, що Сімейний кодекс України передбачає спеціальні заходи, спрямовані на збереження таємниці усиновлення. Так, особа має право на таємницю перебування на обліку як та, хто хоче усиновити дитину, таємницю процесу пошуку дитини для усиновлення, подання заяви про усиновлення та її розгляду, на таємницю рішення суду про усиновлення.

Усиновлювач також має право приховувати факт усиновлення від дитини, яка ним усиновлена, як до, так і після досягнення дитиною повноліття - якщо розкриття таємниці може завдавати шкоди її інтересам.

Як наважитися на всиновлення та куди потрібно звернутися потенційним батькам, які хочуть подарувати щастя малюкові

"Усиновлення дитини – це досить непростий крок у житті родини, і він завжди дається подружжю нелегко, - говорить Алла Маслова. - Інколи на таке виважене рішення необхідні роки. Однак слід зазначити, що в цілому активність громадян, які бажають усиновити дитину, значно підвищилася. Можливо, цьому сприяє те, що впродовж останніх років про усиновлення стали говорити багато та відкрито, і ця тема вже вийшла із зони табу. Нарешті усі зрозуміли: усиновлення – це лише спосіб появи дитини в родині. Після усиновлення ні для дитини, ні для батьків немає ніякого значення, як вони знайшли одне одного. Головне, що у батьків з’явилась дитина, а у дитини - мама і тато".

Усі, хто виявить бажання прийняти до себе в родину дитину-сироту, стати люблячими батьками та виховувати її як власну, відчуваючи справжнє щастя батьківства, можуть звернутися до Служби у справах дітей Покровської міської ради Донецької області за адресою: місто Покровськ, площа Шибанкова, 13 (4 поверх, кабінети 44 та 41).

Телефон (0623)52-12-39, e-mail – ssd@pokrovsk-rada.gov.ua

Графік роботи служби: понеділок – четвер з 8.00 до 17.00, п’ятниця - з 8.00 до 15.45, перерва з 12.00 до 12.45.