Європейська мережа медичних лабораторій «Сінево Україна» офіційно заявляє про арешт, накладений на будівлю головного офісу та центральної лабораторії компанії, розташовану за адресою м. Київ, пр-т Академіка Палладіна 46/2 (корп. 3). Рішення було ухвалене Личаківським районним судом м. Львова за клопотанням Державного бюро розслідувань (ДБР).

Компанія попереджає, що невдовзі буде змушена припинити діяльність у цій будівлі, що призведе до повної зупинки роботи мережі лабораторій в Україні.

ДБР веде кримінальне провадження «за фактом незаконного виведення компанією нерухомості з держвласності» в період 2016-2021. «Сінево Україна» стверджує, що купила будівлю в 2010 році в приватній власності та провела реконструкцію з 2013 по 2016 рік, та після реконструкції вважає будівлю своєю.

ДБР арештувало будівлю без повідомлення компанії та власника. Компанія дізналася про арешт лише з держреєстру та називає ці дії тиском на бізнес.

Внаслідок цього без послуг сучасної лабораторної діагностики залишаться не лише мільйони громадян України, клієнтів «Сінево», але й низка благодійних, неприбуткових, військових і державних організацій, які компанія обслуговує на безоплатній основі. Загалом, близько 250-300 тисяч людей щомісяця.

У компанії додали, що також бюджет України недоотримає понад 310 млн грн податків і зборів щорічно - стільки лабораторії сплатили торік, а більше ніж 2300 співробітників стануть безробітними.

У ДБР про ситуацію з «Сінево Україна» пояснили наступне.

ДБР ще з 2022 року досудово розслідує факт вчинення можливого незаконного відчуження майна МАСМА.

У 2022 році слідчим суддею за клопотанням прокурора накладено арешт на ці приміщення, але ДБР підкреслює, що немає перешкод для медичної діяльності.