За даними слідства, з квітня по липень 2022 року двоє жителів Донецької області (міст Слов’янськ та Покровськ) неодноразово розміщували на власних акаунтах у соціальній мережі публікації антиукраїнського змісту.

У цих матеріалах виправдовувались злочинні дії незаконних формувань так званої «днр», які воювали проти Збройних Сил України, та прославлялися їх ватажки. Крім того, висловлювалось схвальне ставлення до дій російських окупантів, зокрема чеченських найманців. 

За процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури правопорушникам повідомлено про підозру за ч. ч. 2, 3 ст. 436-2 КК України (поширення матеріалів, в яких міститься виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, розпочатої у 2014 році, а також глорифікація окупантів).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до восьми років з конфіскацією майна або без такої.

Досудове розслідування здійснюється слідчим відділом 2 управління (з дислокацією у м. Маріуполь) ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Джерело: Донецька обласна прокуратура