Верховна Рада ухвалила закон, спрямований на запобігання поширенню коронавірусу. За проголосували 344 народних депутати. Інформує 112 Україна.

Закон передбачає адміністративну відповідальність за порушення правил карантину у вигляді штрафу у розмірі від 17 тис. до 34 тис. грн, а для посадових осіб - 34-170 тис. грн.

А порушення санітарних норм та правил щодо запобігання інфекційним захворюванням каратиметься штрафом у розмірі 17-51 тис. грн або арештом на строк до 6 місяців/обмеженням волі на строк до 3 років/позбавленням волі на строк до 3 років. Якщо ці самі діяння спричини смерть людини чи інші важки наслідки - винному загрожує від п'яти до восьми років позбавлення волі.

Законом надається можливість населенню працювати дистанційно в умовах карантину або йти у відпустку. Документ передбачає і додаткові надбавки для медперсоналу та інших працівників, які працюють над ліквідацією епідемії коронавірусу.

Крім того, закон передбачає оперативну закупівлю товарів, робіт і послуг, необхідних для ліквідації та недопущення епідемії коронавірусу, через переговорну процедуру, скорочену до одного дня.

На період встановлення карантину та 30 днів від дня його скасування забороняється припинення/зупинення надання українцям житлово-комунальних послуг у разі їх неоплати (зокрема у неповному розмірі) та примусове виселення із житла.

Чинними норми будуть протягом трьох місяців після опублікування закону.