Через пандемію та карантинні обмеження ціна на газ для населення зменшиться на 30% і становитиме 6,99 грн за метр кубічний. Про це на засіданні Кабінету міністрів повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, інформує УНН.

«У зв’язку з пандемією COVID-19, запровадженими в Україні карантинними обмеженнями, різким і непомірним для українців під час карантину зростанням біржових цін на газ в останні тижні, пропонується запровадити в Україні для всіх побутових споживачів державне регулювання ціни на газ на період дії карантинних обмежень або до завершення цього опалювального сезону. Пропонована ціна, яка встановиться на цей період, — 6,99 грн за метр кубічний для всіх побутових споживачів. На сьогодні це найнижча ціна на українській біржі. Водночас деякі облгази сьогодні продають газ для побутових споживачів по 10 грн і навіть вище. Тобто, пропонується зменшення ціни на газ майже на 30%», - повідомив Шмигаль.

Він дав доручення Міненерго, Мінекономіки, Мін’юсту та іншим ЦОВВ, «невідкладно підготувати проект постанови КМУ про запровадження державного регулювання ціни на газ на період карантинних обмежень».

Зі слів Шмигаля стає зрозуміло, що підняття ціни на газ для населення неминуче.

«Питання, яке також є в край важливим для всіх громадян — питання тарифів на комунальні послуги й, зокрема, ціни на газ. З 1 серпня 2020 в Україні запрацював ринок газу для тих громадян, які не мають централізованого опалення. Відповідно, політики більше не регулювали в ручному режимі ціни на газ. Їх регулює ринок. Тобто, попит і пропозиція», - заявив глава Кабміну.

Шмигаль відзначив, що такий підхід існує в усьому цивілізованому світі.

«У всіх розвинених країнах газ стає таким самим товаром, як хліб, чи послуги інтернету. Конкуренція між газопостачальниками за споживачів сприяє зменшенню цін та покращенню послуг. А в Україні це також означає усунення монополій компаній, які заробляли надприбутки... Ми запустили ринок газу і це крок не зворотній. Вже більше ніж півмільйона українців змінили газопостачальника. Тисячі наших громадян користуються перевагами ринку, коли у вересні уклали річний контракт на постачання газу по 4,7 за один куб. І зараз вони економлять до 50% в порівнянні з попередніми роками», - додав Шмигаль.

Також Шмигаль відзначив, що зараз спільна задача влади — зробити так, щоб ринок в подальшому розвивався.