Сто сім шкільних служб порозуміння створені та працюють на базі 491 закладу освіти у Донецькій області  у 2021-2022 навчальному році. Про це повідомляє пресслужба ДонОДА.

Діяльність служби порозуміння закладу освіти має на меті два суспільно значущі стратегічні завдання:

- зменшення соціальної напруженості міжособистісних взаємин у колективі засобами медіації;

- формування навичок безконфліктного спілкування та навичок виходу з конфліктних ситуацій серед усіх учасників освітнього процесу.

Шкільними службами порозуміння було надано 23364 послуги, вирішено 109 конфліктних ситуацій серед учнів.

Найкращими у створенні шкільних служб порозуміння є міста Маріуполь (21), Костянтинівка (12), Мирноград (10), Авдіївка (4), Краматорськ (6).

На селекторній нараді департаменту освіти і науки облдержадміністрації з представниками органів управління розглянуто питання щодо роботи з профілактики та попередження правопорушень шляхом проведення медіації серед однолітків та відновні практики через запровадження діяльності служби порозуміння на базі закладів загальної середньої освіти територіальних громад.

Директор департаменту освіти і науки облдержадміністрації Тетяна Сідашева звернула увагу учасників селекторної наради , що впровадження медіації на базі шкільних служб порозуміння в цих школах показали гарні результати. Створення агітаційних бригад, проведення «кіл цінностей» серед учнів, досвід проведення перших медіацій та відгуки як батьків, так і адміністрації шкіл, зниження рівня агресії та конфліктності між учнями, поліпшення атмосфери в навчальних закладах, мобілізація учнівської молоді на самостійне врегулювання конфліктів між однолітками ненасильницьким шляхом є показниками дієвості шкільних служб порозуміння. Тетяна Сідашева  наголосила на необхідності впровадження медіації в усіх школах області.

За результатами наради дано відповідні доручення керівникам органів управління освітою територіальних громад та закладів освіти області. Наступну селекторну нараду планується провести за участю працівників правоохоронних органів та служб у справах дітей громад.