У Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства роз'яснили, як офіційно працевлаштовані українці можуть самостійно перевірити, чи сплачує роботодавець за них страхові внески. Про це йдеться у повідомленні відомства.

Що таке страховий стаж

Запис у трудовій книжці не є підставою для автоматичного зарахування періоду трудової діяльності до страхового стажу, який враховуватиметься при нарахуванні пенсії (наданні допомоги з тимчасової втрати працездатності, по безробіттю тощо).

Відповідно до статті 1 закону "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" (вступив в дію з 1 січня 2004 року), страховий стаж – це період, протягом якого за особу, що підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню, сплачено відповідні страхові внески.

Таким чином, під час розрахунку розміру пенсії до уваги береться лише той період, за який сплачувалися такі внески.

Як працівнику перевірити, чи сплачує роботодавець за нього страхові внески

Працівник зацікавлений у тому, щоб роботодавець обов'язково сплачував за нього страхові внески. Тому варто перевірити, чи відбувається це регулярно та в повному обсязі.

Інформацію про трудову діяльність, наявний страховий стаж, суми внесків, сплачених до Пенсійного фонду та розмір зарплати можна знайти на порталі ПФУ (https://portal.pfu.gov.ua/).

Там також можна подати заявку на отримання пенсії (після досягнення відповідного віку та страхового стажу), та одержати витяг з реєстру застрахованих осіб.

Існують такі способи авторизації (реєстрації) на цьому порталі:

- за електронним цифровим підписом (ЕЦП), який можна отримати в державній податковій службі або будь-якому іншому акредитованому центрі сертифікації ключів, а також у сервісі Приват24 від ПриватБанку та у деяких інших банках;

- за логіном та паролем, які можна отримати у відділенні ПФУ, взявши з собою паспорт, ідентифікаційний код та заповнивши відповідну заяву. Після заповнення заяви, громадянин отримує реєстраційний код (код заяви). Він потрібен для реєстрації на порталі. Тобто, його необхідно зберігати в таємниці до моменту закінчення реєстрації. Завершити її можна в будь-який момент, зайшовши на портал;

- шляхом ідентифікації в сервісі ID.GOV.UA, який містить ідентифікацію за електронним цифровим підписом, за допомогою мобільного телефону (Mobile ID) або шляхом банківської ідентифікації в одному з 27 банків України (Bank ID).

На порталі Пенсійного фонду також є сервіс "Електронна трудова книжка", який дозволяє переглянути відомості про трудову діяльність за даними звітних відомостей роботодавця. Там міститься й інформація про сплачені страхові внески за період з 2000 року (в окремих випадках – з 1998 року).

На порталі можна налаштувати безкоштовний сервіс sms-інформування, який дозволить щомісячно отримувати короткі повідомлення для застрахованих осіб про зарахування (незарахування) єдиного соцвнеску роботодавцем, а також інформацію про "зароблений" особистий страховий стаж.

Дані можуть надсилатися як у вигляді sms на мобільний телефон, так і у вигляді електронного листа на e-mail.

Отримати витяг з реєстру застрахованих осіб можна також в одному з відділень ПФУ, надавши паспорт та ідентифікаційний код.

money.liga.net