Національна служба здоров’я України пояснює як діяти, якщо в медичному закладі відмовляють в укладенні декларації з лікарем.

Знайдіть медичний заклад, який надає первинну допомогу, за цим посиланням https://nszu.gov.ua/e-data/dashboard/pmd-map.

Обравши у фільтрах населений пункт, заклад, побачите список прізвищ. Навпроти кожного лікаря є позначка: зелена галочка або зелена стрілочка. Галочка означає, що лікар уже досяг ліміту пацієнтів і не підписує декларацій. Стрілочка - вільні місця ще є.

Часом лікарі первинки працюють на півставки, тому набирають менше пацієнтів, ніж передбачає ліміт. У реєстратурі медичного закладу можна уточнити, чи підписує ще декларації певний лікар.

Якщо дашборд показує, що в медичному закладі є лікарі з ненабраним лімітом, але пацієнту все одно відмовляють у підписанні декларації - слід звернутися до керівника закладу.

Також можна пошукати лікаря не в звичній амбулаторії чи поліклініці, а в приватному медичному центрі. Вони також підписують договори з НСЗУ на надання безоплатних послуг. Як і лікарі приватної практики. Їх кількість постійно зростає. Оберіть на дашборді форму власності закладу - приватна або ФОП.