Ліків від застуди не існує. Десятки «противірусних» препаратів, які рекламуються по телевізору і без рецепта продаються в аптеках, не є дієвими. ГРВІ, тобто гостра респіраторна вірусна інфекція, проходить у середньому за сім днів. Усе, що може зробити пацієнт — це полегшити симптоми: кашель, нежить, гарячку, інформує НСЗУ для пацієнта.

Як поліпшити свій стан при застуді

Багато пийте. Вода, теплий чай з лимоном, нежирний бульйон допомагають послабити закладеність носа та запобігають зневодненню. Уникайте солодких газованих напоїв, кави та алкоголю, вони лише посилюють зневоднення.

Відпочивайте. Тіло має витрачати енергію на одужання.

Пом’якшуйте біль у горлі. Можна полоскати його солоною водою, їсти морозиво (але небагато: пам’ятайте про цукор), смоктати м’ятні льодяники чи користуватися охолоджувальним спреєм.

Полегшуйте нежить. Промивайте ніс спеціальним сольовим спреєм. Також можна скористатися судинозвужувальним засобом, але з дотриманням інструкції, тому що він викликає звикання.

Боріться з болем, ломотою та гарячкою. Не потрібно їх терпіти, якщо почуваєтеся недобре — допоможе знеболювальне. Найкраще для цього підходять парацетамол або ібупрофен, які продаються без рецепта. Дотримуйтеся дозування, вказаного в інструкції.

Стежте за якістю повітря в кімнаті. Воно має бути свіжим та вологим. Для цього робіть регулярні провітрювання (ні, вам не зашкодить прохолодне повітря з вулиці). Також може допомогти зволожувач повітря, але не забувайте регулярно його мити і міняти воду.

НЕ приймайте антибіотики. Ці препарати не є дієвими проти вірусних захворювань і можуть тільки зашкодити, сформувавши стійкість бактерій до ліків. Детальніше тут: https://bit.ly/3oldit4.

Якщо після кількох днів вам не стає краще, або стан погіршується, або з’явилися незнайомі симптоми — зверніться до свого лікаря. Для цього не обов’язково іти в медичний заклад, туди можна зателефонувати або написати лікарю напряму, якщо він дав такий дозвіл (про правила спілкування з лікарем ми писали тут: https://bit.ly/3ocO8fd).

Викликати «швидку» при застуді не потрібно, медики не повинні приїздити лише для того, щоб порадити жарознижувальний засіб. Коли справді потрібно телефонувати 103, ми пояснювали тут: https://bit.ly/3pkL2HU.