Навіть в умовах воєнного стану в Україні продовжуються календарні щеплення населення від тяжких захворювань. Про це повідомив заступник начальника управління організації та розвитку медичної допомоги населенню департаменту охорони здоров'я Донецької ОДА Олександр Педенко. 

«Основні інфекції, від яких ми вакцинуємо, це гепатит В, туберкульоз, кір, паротит, краснуха, дифтерія, правець, кашлюк, поліомієліт і хіб-інфекція. Щеплення від них були й завжди будуть безкоштовними», – зазначив Олександр Педенко.

Згідно із календарем профілактичних щеплень, вакцинація від дифтерії та правця показана не лише дітям, але й дорослим. За словами завідувачки відділу імунопрофілактики ДУ «Донецький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Галини Шишової, імунітет проти цих хвороб зберігається близько 10 років, тому необхідна ревакцинація. 

«Проти дифтерії та правця щеплені на 28%. Є два штами – mitis і gravis. І тому, якщо людина перехворіла на дифтерію штаму mitis, вона може захворіти на дифтерію gravis або навпаки. А от у вакцині два штами, тому якщо людина навіть перехворіла, їй потрібно обов'язково щепитись», – підкреслює Галина Шишова. 

Олександр Педенко додав, що на сьогодні не існує ліків проти цих двох інфекційних хвороб. І якщо в захворілої людини є хронічні захворювання, її буде дуже важко врятувати. 

Окрім рутинних щеплень, у Міністерстві охорони здоров’я пропонують вакцинуватися від грипу та COVID-19. Для захисту від коронавірусу в наявності є вакцина Pfizer двох типів: для дітей від 5 до 12 років та для тих, хто старше. За інформацією Галини Шишової, у цілому ситуація з ковідом в області стабільна та цілком контрольована.

«Показник склав 92 на 100 тисяч населення, що менше епідемічного порогу на 81%. Найвищі показники захворюваності були зареєстровані в Покровській громаді – вище загального обласного рівня в 3,5 рази», – констатує Галина Шишова.

Рівень захворюваності кашлюком цього року в Україні в порівнянні з минулим роком виріс в 19 разів, епідемічним паротитом – у шість разів. Зареєстровано вже близько 40 випадків кору.

Фахівці закликають населення підійти до питання вакцинації більш відповідально, аби імунний прошарок населення становив значну більшість. Це дозволить убезпечити оточуючих та зберегти власне життя. 

Детальніше про імунізацію в Донецькій області – в сюжеті ТК «Орбіта».

Раніше Pokrovsk.news розповідав, чи прогнозується цього року епідемія COVID-19.