ТОВ «Шахтобудівельна компанія» – 70 років. Напередодні ювілейної дати генеральний директор підприємства Сергій ЛОЗОВСЬКИЙ розповів виданню «Моноліт» про роботу та найважливіші завдання, на вирішення яких сьогодні спрямовані зусилля шахтобудівників.

– Сергію Петровичу, у чому головний підсумок багаторічної історії компанії?

– Ми не тільки зберегли історію підприємства, на рахунку якого 340 побудованих шахтних стволів, світові рекорди у швидкісному проходженні вертикальних стволів та будівництві низки знакових об'єктів, але й вийшли на новий рівень. За останні роки компанія суттєво наростила чисельність та збільшила перелік напрямків діяльності, тісно пов'язаних із підприємствами компанії «Метінвест Покровськвугілля». Зокрема – з розвитком шахтоуправління «Покровське», всі стволи якого було збудовано нашими фахівцями, та будівництво яких продовжується сьогодні.

– Розкажіть про значущі досягнення колективу за останній час.

– Ми продовжуємо будівництво блоку 11. Минулого року завершили армування та ввели в експлуатацію повітряподавальний ствол (ППС-3), виконали будівництво його навколоствольного двору та рейкової колії. Завершили проведення ППС-3 до проектної позначки, побудували його сполучення з робочим горизонтом 930 метрів та ходком зумпфового водовідливу (горизонт 980 м). Виконали збій ключової транспортної артерії блоку – магістрального польового конвеєрного штреку горизонту 930 метрів.

Побудовано гаражі колісних та монорейкових дизелевозів навколоствольного двору горизонту 930 метрів, камери очікування та медпункт. Пройдено мережу горизонтальних виробок для розвитку нового блоку. Минулого року разом із прохідниками шахтоуправління «Покровське» підготували 4 лаву південної панелі блоку 10. Значною подією кінця минулого року став початок робіт із будівництва блоку 12 – фактично нової шахти.

– Як сьогодні працює підприємство?

– Ми скоригували графіки та об'єкти будівництва. Усі роботи сьогодні сконцентровані переважно на 11 блоці. Продовжуємо роботи з навішування трубопроводів дегазації діаметром 630 мм, а також кабелів сигналізації на ПС-3, проводимо переоснащення та підготовку до армування ствола ППС-3. Надалі плануємо розпочати будівництво надшахтної будівлі.

Наших фахівців задіяно у підготовці горизонтальних та похилих виробок 1-го південного бортового вироблення блоку 10 та вентиляційного ходка розвантажувальної лави №1 центральної панелі блоку 11. Виконуємо монтажні роботи для подальшого проведення вентиляційного штреку та підготовчі роботи до проведення конвеєрної 11, бетонування підбункерного майданчика магістрального польового конвеєрного штреку (МПКШ).

– Трохи про колектив та результати роботи.

– Постійним брендом нашого колективу є якість. На будівництві вертикальних стволів спеціалізується бригада Анатолія Андрющенка, на проведенні горизонтальних та похилих виробок – бригада Анатолія Фатахутдінова. Стабільні результати показують бригади Андрія Бугаєвського, Володимира Єщенка, Олега Танани, Олександра Жаворікіна, Миколи Іваницького, Миколи Василенка та Василя Кириченка.

Слід зазначити колективи монтажної та будівельної ділянок під керівництвом Ярослава Мандича та Вадима Палія, які виконують основну роботу з будівництва об'єктів поверхні.

Безперебійну роботу техніки забезпечують механіки разом із лінійними механіками підземних гірничопрохідних ділянок. Це фахівці ділянок ремонту стаціонарного та прохідницького обладнання та ремонту забійного обладнання під керівництвом Андрія Абрамова та Дениса Бикадорова.

Потрібно віддати належне колективам, без яких неможливе будівництво блоку 11 – ділянці механізації та будівельної техніки (начальник Сергій Дикий), дільниці допоміжних робіт (начальник Олександр Сахно).

Високу якість робіт та професіоналізм показують шахтобудівники, які тривалий час працюють у компанії: прохідники Роман Москаленко, Сергій Потапов, Гліб та Борис Слєпухини, машиніст гірських виїмкових машин Сергій Давиденко, машиніст підйомної машини Любов Трофімова, стволова поверхні Зінаїда Семенченко та інші.

– Ваші побажання колективу.

– Миру, удачі у реалізації планів, виробничих успіхів та досягнень, добра та добробуту!

 

ДУМКА

МИКІТА БУРЕГО, заступник директора з капітального будівництва:

– Понад сорок років працюю в компанії. Для наших шахтобудівників немає нездійсненних завдань. Запам'яталося будівництво ППС (повітряподавального стволу) на шахті «Трудівська». Ствол був унікальним за своїми характеристиками не тільки для Донбасу, а й України. І сьогодні, попри важкі часи, ми працюємо. У планах – завершити будівництво ППС-3 на блоці 11.

АНАТОЛІЙ АНДРЮЩЕНКО, Заслужений шахтар України, бригадир підземної гірничої прохідницької дільниці 1 (ПГПУ-1):

– Ми будували не лише шахтні стволи, а й ракетні. Я брав участь у будівництві стартових комплексів на Байконурі, будував аеродром «Ювілейний», на якому сідав Буран. У Казахстані на Семипалатинському випробувальному полігоні будував ракетні стволи, в яких проводилися секретні на той час ядерні випробування. Це був незвичайний досвід та велика гордість.

ЛАРІСА ПЕТРЕНКО, головний геолог:

– У геології працюю близько сорока років, з них дванадцять – у шахтобудівній компанії. Я рада, що причетна до такої великої та дуже важливої ​​справи. Користуючись нагодою, хочу привітати колектив Шахтобудівної компанії з ювілеєм та побажати всім якнайшвидшого приходу миру, стабільності та впевненості у завтрашньому дні. Разом ми зможемо все.

ЕДГАР КАПАНАДЗЕ, головний спеціаліст відділу охорони праці:

– За сім десятиліть у компанії склалися десятки династій. Це кістяк колективу та надійна опора. Для мене робота на підприємстві теж справа сімейна. Довгий час тут працювали мої батьки. Батько – прохідником вертикальних стволів, мама – машиністом компресорних установок. І те, що діти йдуть за батьками, свідчить про те, що тут надійно та стабільно.

ОЛЕГ ТАНАНА, бригадир підземної гірничої прохідницької дільниці 4 (ПГПУ-4):

– Понад рік тому я прийняв естафету бригадирства у Віталія Стеца. У цьому колективі проходили мої перші гірницькі уроки та професійне становлення. Сьогодні ми виконуємо роботи з бетонування підбункерного майданчика, надалі – з перекріплення сполучення МПКШ (магістрального польового конвеєрного штреку) з вентквершлагам горизонту 930 м. Напередодні ювілею я бажаю всім миру, здоров'я, безпечної та продуктивної праці.