12 лютого в Києві відбулося чергове засіданні Ради голів Незалежної профспілки гірників України. У заході також взяли участь народні депутати: Вікторія Гриб, Михайло Бондар, Ганна Скороход, Руслан Требушкін, Володимир Мороз та Михайло Волинець – голова НПГУ. З профільного відомства прибув заступник міністра енергетики та захисту довкілля Станіслав Ковалевський. Самого міністра учасники засідання не дочекалися – повідомляє Конфедерація вільних профспілок України.

При обговоренні стану справ у вугільної галузі наголошувалося на тому, що шахти змушені були зменшити видобуток вугілля через імпорт електроенергії з Росії та Білорусі, бо українське тверде паливо фактично стало незатребуваним.

«З початку нинішнього року імпорт електроенергії із Росії та Білорусі склав 160 мільйонів кВтгодин, що дорівнює спалюванню 130 тисяч тонн рядового вугілля, – акцентував Михайло Волинець. – При цьому на складах державних шахт накопичився значний обсяг вугілля, яке не реалізовується. Це призводить до неплатоспроможності підприємств, накопичення боргів за електропостачання та несвоєчасної виплати заробітної плати. Таким чином, державні вугільні підприємства перебувають на межі виживання. До того ж, з початку 2020 року Україна імпортувала ще й 290 тисяч тонн вугілля. І це викликає справедливе обурення у шахтарських колективах, бо замість того, щоб підтримувати нормальну роботу власних копалень і забезпечувати роботою українських гірників, держава витрачає бюджетні кошти на підтримку працівників інших країн».

Профспілківці зазначили, що для виходу з кризового стану, в якому опинилися більшість державних вугільних підприємств, потрібно вдатися до кардинальних дій. «Але замість того, щоб спільно із соціальними партнерами розробити конкретну комплексну програму підтримки вугільних підприємств, профільне міністерство підготувало проект так званої Концепції реформування вугільної галузі, яка передбачає лише закриття шахт і скорочення робочих місць. При цьому план заходів щодо реалізації задуманого не передбачає жодних конкретних кроків для соціального захисту працівників вугільної галузі», – повідомляє КВПУ.

Нічого втішного учасники засідання не почули й від присутнього в залі посадовця. «Заступник міністра заходився з папірця монотонно зачитувати якусь доповідь, підготовлену явно не для цієї аудиторії», – йдеться в повідомленні.

«Ви ж розумієте, що за той час, що ви при посадах, нічого не змінюється на краще, – зауважив голова Місцевої організації НПГУ міст Селидового та Новогродівки Віктор Трифонов. – На відміну від колишнього міністерства, нам навіть відповіді на численні звернення і листи ніхто не надсилає».

«На шахті «Капітальна» 65 тисяч тонн вугілля лежить на складах, – вступив в розмову очільник Місцевої організації НПГУ міста Мирнограда та Покровського району, заступник голови КВПУ Олександр Абрамов. – Поряд – Центральна збагачувальна фабрика, але ми змушені видану на-гора продукцію возити для збагачення за 50-60 кілометрів у Селидове, бо посадовці уже сім місяців ніяк не можуть домовитися із власником ЦЗФ Кропачевим. Можете собі уявити, у яку копійку нам обходиться таке збагачення. Замість того, щоб платити гірникам, маємо платити перевізникам».

Свою промову Олександр Абрамов завершив словами: «Оржеля – у відставку! Ніякий він нам не міністр!» – які супроводжувалися гучними оплесками присутніх.

«Чи заслужили гірники та їхні сім’ї таку ганьбу, коли у магазинах вже нікого не дивують повідомлення: «Шахтарям у борг товар не даємо!»? Терпіти далі вже немає змоги, – зауважив голова первинного осередку копальні «Гірська» ДП «Первомайськвугілля» Віктор Видиш, який кілька днів тому разом із дружинами шахтарів брав участь у голодуванні, вимагаючи погашення заборгованості із заробітної плати.

Досить гучно на засіданні лунали голоси про необхідність брати приклад із польських гірників, які блокують залізничні під’їзди до ТЕС, протестуючи проти експорту вугілля із Російської Федерації.

На завершення засідання Рада голів НПГУ постановила звернутися до Кабінету міністрів, Верховної Ради та Міністерства енергетики і захисту довкілля з низкою вимог. Це рішення було прийнято одностайно.