3 травня 2023 року стартувала всеукраїнська інформаційна кампанія з протидії платіжному шахрайству #ШахрайГудбай. Її проводять Національний банк України та Департамент Кіберполіції Національної поліції України. Метою кампанії є ознайомлення українців з правилами безпеки безготівкових та онлайн-платежів.

Саме в рамках цієї кампанії відбувся брифінг заступника голови Донецької облдержадміністрації з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації (CDTO) Максима Сандиги. Він докладно розповів про те, як вберегтися від платіжного шахрайства.

«Вам колись телефонували з проханням озвучити код, який надійшов у повідомленні? Чи перейти за підозрілим посиланням, щоб підтвердити платіж? Будьте пильними – так діють шахраї. На жаль, війна не зупинила аферистів. Навпаки, їхня активність зросла. І найпопулярнішим методом ошукати людей залишаються махінації в інтернеті», - зазначив Максим Сандига.

Слід зазначити, що лише за минулий рік шахраї через схеми з платіжними картками заробили на українцях понад 481 млн грн. Це на 46% більше, ніж у довоєнному 2021 році.

Щоб захистити мешканців нашої області від кібершахраїв, Донецька обласна державна адміністрація вирішила доєднатися до Всеукраїнської інформаційної кампанії з протидії платіжному шахрайству #ШахрайГудбай.

Які є методи шахрайства, як їм запобігти і як їх відрізнити від легального спілкування з банківськими працівниками? Що потрібно, щоб не потрапити на гачок зловмисників і зберегти свої заощадження? Як захистити свої акаунти в соціальних мережах? Чи є способи уникнути шахрайства при покупках в Інтернеті та телефонного шахрайства? Як не стати жертвою шахраїв, які пропонують міфічні соціальні виплати?

Відповіді на ці питання отримаєте, переглянувши сюжет ТК «Орбіта».