Лише за минулу добу до поліції надійшло три повідомлення про вчинення шахрайських дій. У двох випадках громадяни спілкувались з інтернет-продавцями, а ще в одному - жінка «рятувала» сина від тюрми. Подробиці повідомляє сайт Покровського відділу поліції.

Давно відома схема телефонних аферистів з дзвінком від нібито родичів, яким потрібна термінова фінансова допомога, продовжує «працювати». І хоча подібним дзвінкам довіряють дедалі менше громадян, прикрі випадки все ж таки трапляються.

У поліцію Добропілля звернулась 75-річна мешканка Добропільського району. Жінка розповіла, що їй зателефонував невідомий, який назвався правоохоронцем та повідомив, що її син спричинив чоловікові тілесні ушкодження, і за це може опинитися за ґратами. Незнайомець запропонував «вирішити питання» за 4 тисячі гривень. Намагаючись допомогти рідній людині, пенсіонерка вирушила до банку та перерахувала гроші на вказаний номер банківської картки. Коли співрозмовник попросив жінку порвати та викинути усі чеки, вона збагнула, що має справу з аферистами та вирушила до поліції.

69-річний мешканець Добропілля та 44-річний житель Мирнограду стали жертвами інтернет-продавців.

Добропільчанин замовив автозапчастини, перерахував за них оплату у розмірі 3500 гривень, однак товар так і не отримав. А всі спроби зв’язатись з продавцем виявились марними - він перестав виходити на зв'язок.

А мешканець Мирнограду намагався купити через інтернет-мережу автівку. Знайшовши дуже привабливе оголошення, чоловік зв’язався з продавцем. Обговоривши усі деталі покупки, перерахував на вказаний рахунок 75 тисяч гривень. В цю суму входила і вартість автомобіля, і його доставка за місцем мешкання покупця. Однак отримати омріяну машину чоловікові так і не вдалося. Коли час доставки сплинув, він намагався додзвонитися до продавця, але той вже не відповідав на дзвінки.

За всіма фактами слідчі відкрили кримінальні провадження за ст. 190 «Шахрайство» Кримінального кодексу України.

Поліція радить:

У випадку, коли вам телефонують незнайомці і вимагають кошти за непритягнення родичів до кримінальної відповідальності, найперше, що потрібно зробити – перервати розмову і покласти слухавку. Друге - зателефонувати людині, яка нібито потрапила у біду. І за жодних обставин не переказувати, не пересилати та не передавати свої гроші незнайомцям, ким би вони не називались.

А здійснюючи покупки через інтернет-мережу ніколи не варто переказувати гроші наперед. Якщо просять повну передоплату за товар, то швидше за все – це шахраї. Домовляйтеся з продавцем про придбання товару в умовах відправлення поштою накладеним платежем. А якщо мова йде про вартісні покупки (від 10000 гривень і більше), то краще витратитись на поїздку до продавця, ніж залишитись ні з чим. Безпосередньо на місці можна переконатись, що автомобіль, мотоблок чи інша техніка не віртуальні, а існують насправді (як і особа, що їх реалізує).

Будьте обачні, і вам не доведеться звертатись до правоохоронців аби повернути свої гроші.