Сонячна погода та теплі дні сприяють пробудженню кліщів, тож пік їхньої активності в Покровському районі вже розпочався. Як вберегтися від нападу шкідника та що робити, якщо він причепився, розповіла ентомологиня Покровської районної філії Донецького обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Наталія Іларіонова.

«За минулий рік у лікувальні установи нашого району звернулося 100 осіб, які постраждали від укусів іксодовими кліщами, третина з них були діти до 17 років. У цьому році вже звернулося 12 таких осіб. Зима в цьому році була дуже тепла, і кількість кліщів, скоріш за все, буде збільшуватись», – каже Наталія Іларіонова.

Підчепити цих паразитів можна просто: гуляючи парком, сквером чи в лісовій зоні. Існує міф, що кліщі можуть стрибати з дерев. Насправді ж вони живуть лише у високій траві та на кущах. Тому для прогулянок на природі слід обирати закрите взуття, високі шкарпетки, на голову надягати кепку або інший убір. Одяг бажано обирати світлого кольору, щоб паразита можна було легко помітити.

«Кліщі розташовуються в ярусі рослинності від 50 сантиметрів у траві до 1,5 метра на гілках кущів. При наближенні потенційного господаря вони направляють уперед передні кінцівки, а коли він підходить – чіпляються до його одягу чи до шерсті тварин і розпочинають мандрівку, шукаючи місце для присмоктування», – розповідає Наталія Іларіонова.

Під час погулянки слід триматися ближче до центру стежки та не заходити в траву обабіч – саме там найбільше кліщів. Бажано оглядати себе та близьких кожні одну-дві години – особливо ретельно ті ділянки тіла, які покритті волоссям.

Щодо домашніх тварин, найчастіше кліщі чіпляються до вух, шиї та хвоста. А у людей – саме до одягу та можуть поступово переповзати з нього на тіло. Тож одяг після прогулянки краще випрати та попрасувати.

«Протягом доби найбільша активність кліщів реєструється в ранкові та вечірні години. Присмоктуються вони непомітно, бо вприскують в ранку анестезуючу речовину. У нашому регіоні кліщі можуть бути переносниками збудників іксодового кліщового бореліозу, або хвороби Лайма. Ця хвороба вражає нервову систему. Спочатку на шкірі проявляється червона пляма, потім розвиваються неврологічні симптоми, ураження серцево-судинної системи, опорно-рухового апарату, підвищується температура, з’являються головний біль, може бути запаморочення», – розповіла ентомологиня.

У МОЗ наголошують, що використовувати застарілі методи вилучення кліща – наприклад, заливати його олією чи висмикувати руками – не слід. Є більш надійні способи.

«Нитку обертають навколо хоботка кліща та, обережно підтримуючи обидва кінці нитки і тіло кліща, розгойдують його з боку в бік і витягують. Ранку обробляють йодом, руки – дезрозчином. Можна використовувати прилад для зняття кліщів – Тік Твістер.

При неможливості самостійно обережно зняти кліща слід негайно звернутися до найближчого лікувально-профілактичного закладу. Після паразита доставлять до лабораторного центру для видової діагностики та виявлення наявності збудників, а постраждалого проконсультує лікар. За потреби назначать спеціальні антибіотики, щоб уникнути зараження.

Детальніше – в сюжеті ТК «Орбіта».