Служба безпеки України задокументувала підривну діяльність з боку настоятеля Святогірської лаври УПЦ (МП) митрополита Арсенія. Про це повідомляють у СБУ.

За даними слідства, клірик «здав» окупантам розташування блокпостів Сил оборони у Краматорському районі на Донеччині. Це відбулося під час його літургії. Тоді священнослужитель під відеозапис назвав прихожанам адреси блокпостів ЗСУ.

«Згодом це відео опублікували на сайті лаври та в місцевій групі Телеграм-каналу. Таким чином клірик намагався завуальовано «злити» агресору місця дислокації українських блокпостів у фронтовому районі», – повідомляють у СБУ.

За даними слідства, митрополит ще до початку повномасштабного російського вторгнення висловлював прокремлівські наративи щодо війни в Україні. У інтерв’ю він неодноразово називав збройну агресію рф «громадянським конфліктом».

Слідчі СБУ повідомили митрополиту про підозру за ч. 2 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (поширення інформації про переміщення, рух або розташування ЗСУ за можливості їх ідентифікації на місцевості).

Наразі вирішується питання щодо обрання фігуранту запобіжного заходу. Йому загрожує до 8 років позбавлення волі.

 Комплексні заходи проводили співробітники СБУ в Донецькій та Луганській областях за процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури.

Раніше Pokrovsk.news повідомляв, що СБУ затримала «крота» в ЗСУ, який наводив російські ракети по позиціях Сил оборони на Донеччині.