В осінню пору особливо актуальним є питання протидії пожежам у природних екосистемах. Щорічно пожежі завдають непоправного збитку природі та державі.

Лише протягом листопада на території Покровського району, міст Покровськ та Мирноград сталося 7 пожеж у екосистемах. Більшість таких пожеж стається через необережне поводження з вогнем людей, а частою передумовою їм слугує забруднення довкілля побутовим сміттям, залишення без нагляду розведених вогнищ, викидання тліючих недопалків на узбіччя доріг.

Пожежам сприяє довготривала посушлива осіння погода, яка призвела до збільшення природного відпаду сухої рослинності, що служить матеріалами для швидкого розповсюдження вогню та знищення всього живого в його осередках.

Вогонь руйнує родючий шар ґрунту та знищує комах, які в ньому живуть. При спалюванні листя та трави на присадибних ділянках виникає загроза перекидання вогню на житлові будинки та лісові ділянки, що призводить до знищення лісів, диких рослин та тварин.

Дим від вогнищ в туманні дні може утворювати смог і на довго зависати у повітрі. В цьому випадку погіршується видимість на дорогах, що призводить до збільшення частоти дорожньо-транспортних пригод. Окрім того, потрапляючи у легені, смог викликає суттєве погіршення здоров’я людини.

Рятувальники наголошують: спалювати листя, траву та залишки сухої рослинності заборонено чинним законодавством, а саме ст. 27 Закону України «Про рослинний світ», ст. 39 Закону України «Про тваринний світ», ст. 20 Закону України «Про охорону атмосферного повітря».

Відповідальність за спалювання залишків рослинності визначається ст. 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення та передбачає штраф від 170 до 1190 грн.

Рятувальники закликають громадян не допускати спалювання опалого листя, оберігати власне здоров’я та здоров’я оточуючих від шкідливого впливу задимленого повітря!

ДПРЗ-9