Чадний газ (СО) - окис вуглецю, без кольору, практично не має запаху, легший за повітря, отруйний. Утворюється в результаті всіх видів горіння в умовах недостатньої кількості кисню, тому і названий «чадним газом».

Вплив газу на людину при концентрації 0,2 % (0,2 мг/л) протягом 30-60 хв. може бути смертельним.

Отруєння чадним газом є причиною 50% випадків загибелі людей під час пожеж. В тютюновому диму його вміст складає 0,5-1%.

Чадний газ є небезпечним тому, що він вступає в реакцію з гемоглобіном крові в 200-300 разів інтенсивніше за кисень. В наслідок цього кров’яні тільця втрачають здатність постачати в організм кисень, що викликає кисневе голодування – гіпоксію. В першу чергу кисневе голодування відчувають клітини головного мозку – звідси виникає головний біль. Це перша ознака потрапляння до організму чадного газу.

Крім цього його дія викликає порушення координації рухів, депресію, людина втрачає здатність розмірковувати, її поведінка стає неадекватною – втрачається бажання уникнути існуючої загрози та здійснити заходи власного порятунку. Вплив чадного газу може привести до зупинки дихання, а то й до смерті людини.

Нейтралізувати чадний газ дуже важко через його нездатність вступати в реакцію з водою, кислотами та лугами. Проте він легко розчиняється у воді, тому, в разі відсутності спеціальних засобів захисту органів дихання, необхідно використовувати зволожену пов’язку на обличчя – вона набагато зменшує концентрацію чадного газу в повітрі.

У разі отруєння чадним газом потерпілого слід негайно винести на свіже повітря в лежачому стані, розстебнути одяг для вільного доступу чистого повітря до легенів, забезпечити спокій і тепло, бо переохолодження організму є небезпечним. Бажано використати для вдихання кисень. У разі необхідності зробити штучне дихання та направити потерпілого до лікувального закладу.

ДПРЗ-9