Піротехнічні підрозділи ДСНС України щодня проводять роботи щодо обстеження території країни, виявлення, вилучення та знищення вибухонебезпечних предметів, як часів минулих війн, так і сучасних боєприпасів. Так, з початку 2020 року, станом на 9 червня, піротехніки Служби порятунку вже знищили 25 тис. 552 вибухонебезпечних предметів, у тому числі 376 авіаційних бомб.

Вибухонебезпечні предмети становлять смертельну загрозу життю людини. Снаряд чи міна у разі детонації здатні вбити десятки людей. На жаль, не всі громадяни усвідомлюють небезпеку боєприпасів.

На території Донецької області існує велика ймовірність натрапити на вибухонебезпечний предмет. Аби уникнути травмування та загибелі людей у результаті необережного поводження з вибухонебезпечними предметами слід пам’ятати що

КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:

  • торкатися підозрілого предмету або пересувати його;
  • заливати його рідинами, засипати ґрунтом або чимось його накривати;
  • здійснювати на підозрілий предмет звуковий, світловий, тепловий чи механічний вплив;
  • намагатися самостійно знешкоджувати знахідку;
  • розбирати вибухонебезпечний предмет.

ПАМ'ЯТАЙТЕ, що у разі виявлення вибухонебезпечних предметів необхідно відразу повідомити про це за номером «101» або «102», а також ні в якому разі не намагатися самостійно ідентифікувати та знешкоджувати знайдені боєприпаси.

За інформацією ДПРЗ-9