Через два роки після початку повномасштабного російського вторгнення Україна постала перед об’єктивною загрозою існування як держави. Керівництво країни-агресора вдалося до спецоперації «Майдан-3», яка досягне кульмінації в березні-травні 2024 року. Про це йдеться в заяві Комітету з питань розвідки при Президентові України.

«Основні напрямки та цілі ворога – зрив української мобілізації, поширення дезінформації про нездатність України здобути перемогу, створення та розповсюдження фейків про «втому від України» серед наших партнерів і союзників у світі. Глобальна міжнародна ціль росіян – зменшити підтримку нашої країни з боку проукраїнської коаліції у світі. Мета росіян всередині України – деморалізувати українців, посіяти паніку серед населення, вбити клин між військовослужбовцями та цивільними, розсварити усіх з усіма», – йдеться в заяві.

Зазначається, що протягом найближчих тижнів ворог кине максимум зусиль на розповсюдження деструктивних для світової безпеки наративів і спроб розпалювання конфліктів – як всередині України, так і в інших точках світу.

Методика кампанії – поставити під сумнів легітимність прийнятих в Україні після 20 травня владних рішень, поширити панічні настрої, зневіру, штучно протиставити цивільних та військових, посварити Україну з союзниками.

За задумом ворога, на першу половину червня ситуацію в нашій державі вдасться розхитати, і тоді Україні буде нанесено військову поразку на Сході – в цьому і є ключова ідея операції.

У рамках спецоперації «Майдан-3» в листопаді минулого року на поширення антиукраїнських настроїв лише в Телеграм росія витратила майже 250 млн доларів. Натомість загальний бюджет операції склав 1,5 млрд доларів. Це – найдорожча в історії «акція» російських спецслужб.

«З огляду на вищевказані обставини звертаємося до українського суспільства, до наших міжнародних партнерів та союзників із закликом посилити спільний опір та всеохопні безпекові заходи, особливо в інформаційному просторі, задля ефективної протидії глобальним загрозам та викликам нової світової гібридної війни. Війни, яку проти всього цивілізованого світу сьогодні веде російська федерація та її злочинні союзники. Нашому суспільству потрібна єдність», – зазначають у Комітеті з питань розвідки.