Розширено перелік країн, де українці зможуть обміняти готівкову гривню на національну валюту. Така можливість вже існує в Польщі та Німеччині, а з 1 червня – з’явиться в Бельгії. Про це повідомляє Національний банк України.

Відповідно до Угоди НБУ та Національного банку Бельгії, повнолітні громадяни зі статусом українського біженця або ті, хто подав документи на його отримання, можуть обміняти на євро до 10 тисяч гривень готівкою.

Передбачено два механізми обміну.

1. Обміняти в касах Національного банку Бельгії (Boulevard de Berlaimont 3, 1000 Brussels). Здійснити такий обмін можна лише один раз у межах установленого ліміту. Операції відбуватимуться в будні дні з 08.45 до 15.30.

2. Внести готівкову гривню на попередньо відкритий клієнтом рахунок в одному з відділень комерційних банків Belfius, Beobank, BNP Paribas Fortis, ING, KBC, CBC та KBC Brussels. Банки конвертуватимуть отриману готівкову гривню в євро і негайно зараховуватимуть еквівалентну суму на цей рахунок. У такий спосіб обмін готівки в касах банків-учасників фактично не відбуватиметься. Жодної комісії або додаткових платежів під час цих операцій банки не стягуватимуть.

Бельгійські банки прийматимуть банкноти номіналом від 100 до 1000 гривень (банкноти нижчих номіналів та монети для обміну не прийматимуться).

Обмін здійснюватиметься із застосуванням фіксованого обмінного курсу гривні до євро, який визначатиме НБУ. Інформація про встановлений курс щотижня публікуватиметься на вебсайтах Національного банку Бельгії та Бельгійської банківської асоціації (Febelfin).