Рінат Ахметов ініціює арбітраж проти росії за захоплені активи в Донецькій і Луганській областях задля фінансування майбутньої відбудови України.

Український бізнесмен Рінат Ахметов, як інвестор вимагатиме від росії компенсації всіх збитків, завданих йому внаслідок втручання у діяльність чи експропріації активів та інвестицій так званими «ДНР» та «ЛНР» під керівництвом або контролем росії в 2014-2017 роках.

До таких активів входять десятки підприємств видобувного, металургійного, енергетичного секторів, нерухомість, в тому числі «Єнакіївський металургійний завод», «ДТЕК Ровенькиантрацит», «ДТЕК Свердловантрацит», навчально-тренувальна база «Кірша» та «Донбас Арена», в будівництво якої було інвестовано понад $400 млн.

Гроші, які відшкодовуватиме агресор, будуть в майбутньому спрямовані на відновлення України.

«24 лютого 2022 року розпочалося широкомасштабне вторгнення російської армії в Україну. Але для мене, як і для багатьох українців, війна розпочалася 2014 року. Саме тоді росія вторглася на територію нашої країни, почала захоплювати найважливіші для нашої економіки підприємства та руйнувати нашу інфраструктуру. Моя позиція незмінна: ми добиватимемося справедливості всіма законними методами у всіх можливих інстанціях. Росія має понести покарання за свої злочини проти України та українців, відлік яких ведеться з 2014 року.

Тому я подаю позов на повне відшкодування країною-агресором усіх заподіяних нам з 2014 року збитків на незаконно окупованих територіях Донецької та Луганської областей. Справедливість має бути відновлена, і агресор має понести як фінансове, так і кримінальне покарання. Відшкодовані кошти я вкладатиму у відновлення та будівництво нових підприємств, створення робочих місць та зростання економіки України.

Ми обов'язково відновимо нашу країну, у тому числі й наш, український Донбас, а «Донбас Арена» знову стане місцем щасливих зустрічей та яскравих емоцій», – коментує судову ініціативу Рінат Ахметов.

Нагадаємо, у 2018 році вже був поданий позов до арбітражного суду в Гаазі щодо енергетичних активів ДТЕК у анексованому Криму, а у 2022 році – до ЄСПЛ з переліком активів, знищених чи захоплених після повномасштабного вторгнення росії. Юридичні служби SCM і всіх бізнесів Ріната Ахметова докладають максимальних зусиль для повного і вичерпного правового переслідування росії, шукають необхідні інструменти та опції в міжнародній процесуальній практиці.