У травні 2021 р. газопостачальні компанії в Україні перевели своїх клієнтів на річні тарифи. Для чого це було зроблено та які переваги від нововведення отримають побутові клієнти, у відповідях на поширенні питання жителів Донеччини розказує постачальник електроенергії, газу та рішень з енергоефективності YASNO.

Навіщо клієнтів автоматично перевели з попереднього тарифу на річний? Це вимога Національного Регулятора до всіх постачальників газу, яка затверджена Постановою НКРЕКП №572 від 07.04.2021р. Базова річна пропозиція є своєрідним захистом клієнтів від значних цінових коливань на газовому ринку, і в цьому її беззаперечна перевага. Бо навіть якщо восени чи взимку ринкова ціна сильно зросте, YASNO все одно виконає свої зобов’язання перед клієнтами і гарантовано поставить необхідні обсяги газу за фіксованою в Базовій річній пропозиції ціною за кубометр – 8,94 грн з тарифом оператора ГТС і ПДВ.

Чи може змінюватись ціна в річному тарифі? Впродовж дії тарифного плану «Базовий річний» з 01.05.2021 р. по 30.04.2022 р. YASNO може зменшити ціну на газ. Та ні в якому разі вона не збільшиться. До того ж запропонована ціна у 8,94 грн за кубометр газу є прозорою і вже включає тариф оператора ГТС і ПДВ. Тобто немає додаткових нарахувань.

Чи потрібно передплачувати за газ на весь рік і як тоді розрахувати необхідні обсяги? Ніяких передплат і складних підрахунків робити не потрібно. В тарифному плані «Базовий річний» клієнти YASNO так само до 25 числа кожного місяця сплачують за фактично спожиті в попередньому місяці обсяги газу.

Як можна повернутись до місячного тарифу? Для зручності клієнтів постачальник YASNO передбачив декілька варіантів подання заявки на зміну тарифного плану: на сайті YASNO, за телефонами контакт-центру або особисто завітавши до найближчого енергоофіса. До заявки не потрібно надавати додаткових документів. Це слід зробити лише у разі, коли передбачені для укладення договору документи зазнали змін з часу надання першої заяви-приєднання.

Чи варто змінювати річний тариф на місячний, щоб зекономити на рахунках влітку? В тарифних планах постачальника YASNO «Базовий річний» та «Місячний» на червень однакова ціна – 8,94 грн за кубометр з тарифом оператора ГТС і ПДВ. Тож немає сенсу просто зараз змінювати тарифний план задля економії. Та якщо ринкові умови вплинуть на істотне зниження ціни в тарифному плані «Місячний», постачальник YASNO передбачив для клієнтів можливість легко перейти на нього. В той же час постачальник може обмежити повернення до тарифного плану «Базовий річний», бо розраховані на рік вперед обсяги газу мають певні ліміти для приєднання нових клієнтів на умовах річної пропозиції.