У нашій країні немає людей, які живуть так, як до початку повномасштабного російського вторгнення. У цьому класі навчаються робочим спеціальностям люди, які до 24 лютого жодного разу не були на Донеччині. Компанія «Метінвест» допомагає їм почати життя з нового аркуша, мати роботу, високу зарплату, соціальний пакет.

«Через навчальний центр проходять 80 людей на день, – розповідає начальниця відділу навчання та розвитку персоналу шахтоуправління «Покровське» Лариса Батрух. – Проходять навчання також люди, які приїхали з інших міст – переважно з Кривого Рогу. Ми навчаємо як підземним, так і поверхневим спеціальностям».

Ще з початку місяця жителі Кривого Рогу, а зараз покровчани, старанно вчаться шахтним професіям. Віталій Щупак змінив не тільки місце проживання, але й спеціальність – чоловік планує стати шахтарем.

«Я влаштовувався на роботу в компанію «Метінвест», і мені запропонували працювати на шахті в місті Покровську. Зараз влаштовуюсь машиністом бурових установок, проходжу навчання», – каже Віталій Щупак.

Він і троє інших чоловіків з Кривого Рогу почнуть працювати в шахтоуправлінні «Покровське» у грудні. А гроші вони отримають вже за листопад, починаючи з першого дня навчання.

«Влаштовуюся на роботу, зараз навчаюся. Усе подобається: колектив, хлопці хороші», – розповідає Олександр Вінник.

Через пару годин Олександр вперше побував майже у шахті. Полігон навчального центру – повна імітація прохідницького забою та видобувної лави.

«Розміри обладнання вражають, – зізнається Олександр Вінник. –  Зрозуміло, що окрім навичок управління механізмами, тут важлива техніка безпеки. Боюся – але хочу спробувати».

Професійні навички на шахтарському виробництві ще треба відточувати. Але спочатку слід зрозуміти, що таке копальня і як тут працювати.

«Побачив оголошення в Фейсбуці про те, що «Метінвест» запрошує людей на роботу. У Кривому Розі це відома компанія, тому вирішив спробувати. І ось я тут», – каже Денис Плігін.

Виробнича практика буде після теоретичного навчання та відпрацювання первинних навичок на виробничому полігоні. Всі ці тижні вже записані в трудових  книжках і увійдуть до пільгового стажу. А отже, потім буде пенсія, а поки – робота, зарплата, житло.

«Я дуже вдячний і керівництву шахти, і компанії «Метінвест» за те, що є можливість навчання, в перспективі – кар'єрного зростання. Загалом, все на вищому рівні, мені подобається. І викладачі, і те, як подають матеріал – все дуже цікаво, доступно, величезний акцент на безпеці», – зазначає Олександр Слюсарчук.

У навчальному центрі можна отримати 13 підземних та 53 поверхневі професії. І тут не лише навчать, а й допоможуть влитися в колектив, підтримають та підкажуть. Ажде всі разом і кожен окремо своєю працею наближають таку бажану Перемогу. Заради неї готові навіть приїхати до іншого міста.

Зараз в компанії «Метінвест Покровськвугілля» працюють мешканці Маріуполя, Волновахи, Авдіївки, Краматорська та Кривого Рогу.