Верховна Рада підтримала в першому читанні урядовий законопроект №10037 про внесення змін до Бюджетного кодексу, яким передбачено перенаправлення частини ПДФО з місцевих бюджетів до Держбюджету. Як повідомив народний депутат Ярослав Железняк, «за» було віддано 236 голосів.

«Внесення змін до Бюджетного кодексу України спрямовано на збільшення фінансового ресурсу для підтримки обороноздатності держави і розвитку оборонно-промислового комплексу», – йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Документ зокрема передбачає вилучення з місцевих бюджетів частини ПДФО від оподаткування доходів, одержаних військовослужбовцями, поліцейськими та особами рядового і начальницького складу, та зарахування цих коштів до спеціального фонду Державного бюджету з 1 жовтня 2023 року по 31 грудня 2024 року.

Згідно з законопроектом, 50 відсотків «військового ПДФО» буде спрямовано адміністрації Держспецзвʼязку на закупівлю спеціальної техніки та обладнання. Інша половина – Міністерству з питань стратегічних галузей промисловості України на реформування та розвиток оборонно-промислового комплексу, впровадження нових технологій, нарощування виробничих потужностей для виготовлення продукції оборонного призначення.

Також передбачене зарахування у 2024 році до загального фонду Держбюджету надходжень, які є джерелами формування державного дорожнього фонду.

Проте, як повідомляє Ярослав Железняк, до другого читання в законопроекті можливі правки.

«Розгляд в цілому тільки в жовтні, тому дата «з 01 жовтня» точно буде змінюватися», – зазначив нардеп.

Раніше повідомлялося, що Кабінет міністрів України ухвалив проєкт бюджету на 2024 рік.