Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт 9431, який передбачає перенесення дат святкування трьох державних свят: Різдва, Дня Української Державності та Дня захисників і захисниць України. Про це повідомляє hromadske.ua з посиланням на народних депутатів Ярослава Железняка та Ірину Геращенко.

Відтепер Різдво Христове святкуватиметься 25 грудня, натомість 7 січня виключили з переліку святкових і вихідних днів.

Окрім того:

  • 15 липня святкуватимуть День Української Державності (замість 28 липня), коли вшановують пам'ять державотворця Володимира Великого;
  • 1 жовтня відзначатимуть День захисників і захисниць України (замість 14 жовтня), яке пов'язане з українськими військовими традиціями вшанування Дня Покрови Пресвятої Богородиці.

Железняк відзначив, що в цьому році День Української Державності ще буде 28 липня, оскільки закон підпишуть пізніше.

У пояснювальній записці законопроєкту йшлося, що в умовах повномасштабної війни рф проти України триває потужне відродження української нації й успішна боротьба за ідентичність сприяє внутрішньому усвідомленню та бажанню українців мати власні традиції, свята тощо.

Там також зазначено, що українському народові тривалий час нав'язували російську ідеологію у майже всіх сферах життя, зокрема й стосовно дотримання юліанського календаря та святкування Різдва Христового 7 січня.

Нагадаємо, у травні президент Зеленський підписав указ про те, що 9 травня тепер відзначатимуть День Європи. 8 травня хочуть зробити Днем пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Відповідний законопроект президент подав зо Верховної Ради.