За процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури складено повідомлення про підозру 23-річному та 30-річному братам за фактом державної зради (ч. 2 ст. 111 КК України).

Також одному з них додатково інкриміновано пособництво у порушенні законів та звичаїв війни, поєднаному з умисним вбивством ( ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 438 КК України).

Нагадаємо, 5 жовтня близько 13:25 російські військові завдали ракетний удар по с. Гроза Куп’янського району. Зафіксовано влучання ракети «Іскандер-М» у місцеве кафе, де проходив поминальний обід. 53 мирних мешканці загинуло, ще 6 отримали поранення.

Правоохоронці встановили осіб, які навели російську ракету на цивільний об‘єкт. Ними виявились двоє рідних братів – мешканці с. Гроза, які перед деокупацією Харківщини втекли на територію рф. 

Один з братів у липні 2022 року, будучи на той момент правоохоронцем, перейшов на бік ворога. Перебуваючи в окупованому смт Шевченкове Куп‘янського району, він обійняв псевдопосаду «и. о. полицейского – водителя группы конвойной службы Управления внутренних дел Временной гражданской администрации Харьковской области».

Його брат – також правоохоронець теж торік перебував у смт Шевченкове. Під час окупації регіону він зрадив присязі та став так званим «и. о. инспектора дорожно-патрульной службы группы дорожно-патрульной службы отдела государственного отдела безопасности дорожного движения Управления внутренних дел Временной Гражданской администрации Харьковской области».

Після деокупації регіону вони втекли до рф та продовжили працювати на російських кураторів. Передавали їм необхідну інформацію. Для цього підтримували нібито дружні стосунки з односельчанами та різними психологічними методами отримували від них необхідну інформацію. Місцеві мешканці не розуміли, що брати під виглядом ненав’язливих розмов насправді проводять підривну діяльність проти України.

Старший брат детально дізнався у односельців, хто буде на поминальному заході, о котрій він буде та де саме. Цю інформацію передав своїм російським кураторам, які на підставі отриманих даних прийняли рішення щодо вогневого ураження цивільної цілі.

Він розумів, що в результаті ворожої атаки обов'язково загинуть мирні мешканці – його знайомі з села Гроза, в тому числі й ті, хто надавав йому інформацію.

Молодший брат під час спілкування із своєю дружиною повідомив про причетність брата до ракетного удару у с. Гроза та попросив нікому про це не розказувати. Про свою причетність до цього злочину чоловік не згадав.

Наразі вирішується питання щодо оголошення підозрюваних у розшук. 

Досудове розслідування та оперативний супровід здійснює Управління СБУ в Харківській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.