У Добропільській та сусідніх громадах завершують збір ранніх зернових культур. Про це розповіли місцеві фермери.

Жнива тривають не без проблем – часто на полях бувають прильоти, аграрії знаходять вибухонебезпечні предмети. Але оскільки ці території не є зоною активних бойових дій, податки фермери сплачують справно.

Найбільше землі в Добропільській громаді обробляє товариство «Екопрод». Фірма має власний зерноприймально-сушарний комплекс, де інші підприємства також можуть зберігати продукцію.

«Ми можемо починати збирати, коли вологість зерна більша, ніж по стандарту. Для цього тут є сушарка, є вентиляція. На критих токах зерно буде псуватись, тут за рахунок вентиляції буде зберігатися», – зазначає заступник директора з виробництва ПрАТ «Екопрод» Ігор Романінець.

Як і в цілому по області, жнива затягнули дощі. У товаристві «Перспектива» вже зібрали озимий ячмінь. Очікували на 60 центнерів з гектару, але через посушливу осінь вийшло близько 40. Подібна врожайність і у ярової пшениці.

У товаристві «Торецьке» сіють пшеницю, ячмінь, овес, кукурудзу, соняшник та льон. Через обстріли фермери втратили кілька комбайнів, але продовжують збирати врожай. І вже думають, що з ним робити в умовах непрацюючого зернового коридору.

Деякі керівники агропідприємств планують продавати зерно за потреби, аби розрахуватись з поточними витратами. Інші чекатимуть кращих цін. Фермери розповідають, що зерновим коридором вивозили до 8 мільйонів тон продукції в місяць, залізницею – не більше двох. Детальніше – в сюжеті ТК «Орбіта».