На Донеччині відбувся брифінг начальниці обласного управління Пенсійного фонду Наталії Рад, під час якого вона розповіла про умови надання житлових субсидій. Про це повідомляє кореспондент ТК «Орбіта».

За словами Наталії Рад, житлові субсидії призначаються на два періоди: неопалювальний сезон з 1 травня по 30 вересня та опалювальний – з 1 жовтня по 30 квітня. 

«Право на отримання субсидій має кожна родина або окрема особа, чиї витрати на оплату житлово-комунальних послуг перевищують в середньому 15% щомісячного сукупного доходу», – зазначила Наталія Рад. 

Для кожної родини виплата розраховується індивідуально. Надається субсидія на житлово-комунальні послуги, придбання скрапленого газу, пічного палива та витрати на управління багатоквартирним будинком.

«Для того щоб звернутись за призначенням або перерахунком субсидій, необхідно надати два основних документи: заяву на призначення житлової субсидії та декларацію про доходи та витрати осіб, які звернулись за призначенням субсидій», – пояснила начальниця управління.

Заяву на отримання субсидій можна подати на сайті Пенсійного фонду або відвідати будь-який його відділ, незалежно від місця проживання. Заборгованість за комунальні послуги ускладнює процес нарахування та отримання субсидій. Також питання виникнуть, якщо домогосподарство знаходиться поблизу лінії фронту і відключене від централізованого теплопостачання.

«У такому випадку потребується акт обстеження матеріально-побутових умов або за розміщенням, або за фактичним місцем проживання. І може знадобитися акт про відсутність централізованого постачання теплової енергії або природного газу», – додає Наталія Рад.

Субсидію не нададуть, якщо площа квартири перевищує 130 кв. м, а будинку – 230 кв. м. Однак існують виключення: це будинки сімейного типу, багатодітні родини або сім’ї, де виховується троє та більше дітей під опікою.

У субсидії можуть також відмовити, якщо є транспортний засіб «молодше» 5 років, або якщо один з кількох автомобілів «молодше» 15 років, і ще у деяких випадках.

При визначенні розміру субсидії на 2023-2024 роки враховуються доходи за перший та другий квартали поточного року, а для пенсіонерів – дані за серпень цього року.

Внутрішньо переміщені особи також мають право на державну допомогу у вигляді субсидій. За словами Наталії Рад, переселенець може укласти договір про оренду або задекларувати себе за місцем проживання.

Детальніше про отримання субсидій – в сюжеті ТК «Орбіта».

Раніше Pokrovsk.news розповідав, хто може отримати субсидії на опалювальний та як їх розрахувати