12 грудня Верховна Рада України прийняла за основу законопроект №2133 «Про захист прав та законних інтересів боржників при здійсненні колекторської діяльності», який пропонує заборонити колекторам залякувати боржників, дезінформувати їх, погрожувати і надавати їм неправдиві дані щодо їхньої заборгованості. Законопроект у першому читанні підтримали 309 народних депутатів.

Документ оперує такими основними термінами, як боржник, кредитор, прострочена заборгованість, колекторська діяльність та суб’єкт колекторської діяльності. За законодавчим визначенням, колекторська діяльність – це професійна діяльність з урегулювання простроченої заборгованості, спрямована на добровільне погашення боржником на користь кредитора простроченої заборгованості за грошовими зобов’язаннями. При цьому передбачаються різні шляхи усної, письмової взаємодії з боржником або його представником, у тому числі – проведення телефонних переговорів, надсилання письмових повідомлень, повідомлення боржника про наявність заборгованості за допомогою автоінформатора та інше.

«Незважаючи на той факт, що на сьогодні в Україні загальна кількість підприємств, які надають послуги з повернення боргів, більше 200, на відміну від багатьох країн світу, інститут «колекторів» в Україні все ще не є врегульованим на законодавчому рівні, – говориться в пояснювальній записці до законопроекту. – Колекторська діяльність наразі тісно межує із кримінально карними діяннями разом з іншими порушеннями законодавства. З метою спонукання до виконання обов'язку перед кредиторами, колектори доволі часто вдаються до психологічного тиску на боржників та членів їх родин, застосовуючи при цьому жорсткі, а повсякчас і протиправні методи».

Автори законопроекту визнають, що на законодавчому рівні досі не встановлені обов’язкові вимоги до суб’єктів, які або надають послуги з повернення простроченої заборгованості на користь кредитора, або здійснюють таку діяльність в своїх інтересах при набутті права вимоги до боржника. Тому автори пропонують встановити заборону на залякування боржника, застосування сили та насильства, використання вульгарної або нецензурної лексики, фраз, які зачіпають особисту честь та гідність боржника, його ділову репутацію, вчинення дій, що заподіюють або мають на меті заподіяти шкоду репутації, у тому числі діловій репутації, боржника та/або членів його сім’ї.

Пропонується заборонити суб’єктам, що здійснюють колекторську діяльність, приховувати номер свого телефону; будь-яким способом повідомляти про заборгованість третім особам; збирати або розповсюджувати персональні дані громадян – інформацію стосовно боржника, члена його сім’ї або інших пов’язаних з ним осіб: національності, расового та етнічного походження, політичних поглядів, релігійних переконань, стану здоров’я, місця проживання та роботи, членства в партіях та громадських об’єднаннях.

Стаття 7 законопроекту забороняє колекторську діяльність із врегулювання простроченої заборгованості щодо зобов'язань, які виникли внаслідок надання житлово-комунальних та інших похідних послуг, враховуючи, зокрема, неустойку (штраф, пеню), інші штрафні санкції.

За порушення порядку здійснення колекторської діяльності з урегулювання простроченої заборгованості щодо зобов'язань, які виникли внаслідок надання житлово-комунальних та інших похідних послуг, у законопроекті передбачено адміністративний штраф від 5 до 10 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або від 85 до 170 тисяч гривень. Якщо порушення будуть пов'язані з отриманням доходу в особливо великих розмірах (коли його сума у тисячу і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян), розмір штрафу буде сягати 20-50 тисяч неоподаткованих мінімумів, або 340-850 тисяч гривень.

Також пропонується внести зміни до Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності» та Кодексу України про адміністративні правопорушення.