За повідомленням Конфедерації вільних профспілок України, сьогодні, 29 жовтня, в Києві під стінами Парламенту, Кабміну та Офісу президента могла пройти попереджувальна акція протесту шахтарів, медиків, залізничників, освітян та представників інших сфер та галузей. Основними вимогами мало стати відновлення порушених конституційних трудових та соціальних прав – передусім погашення заборгованості із зарплати та недопущенні її утворення в подальшому.

Напередодні, 28 жовтня, в Маріуполі відбулося виїзне засідання Кабінету міністрів України, головними питаннями якого стали саме погашення заборгованості перед шахтарями та стабілізація ситуації у вугільній галузі. Того ж дня голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець разом з лідером Профспілки працівників вугільної промисловості Віктором Турмановим та керівниками місцевих організацій шахтарських профспілок мали зустріч з прем’єр-міністром Олексієм Гончаруком. Про результати зустрічі, які відстрочили проведення шахтарського страйку в столиці, розповів Михайло Волинець на своїй сторінці в «Фейсбуці».

Отже, Олексій Гончарук запевнив профспілкових лідерів, що вже цього тижня, можливо, навіть сьогодні, 29 жовтня, в другому читанні будуть проголосовані зміни до Державного бюджету 2019 року, що дозволить протягом найближчих 7-10 днів погасити заборгованість із виплати заробітної платні перед гірниками всіх державних вуглевидобувних підприємств України.

Також, за словами Волинця, прем’єр-міністр пообіцяв надати відповідні доручення силовим структурам, з тим щоб покласти край безгосподарності та безвідповідальності у вугільній галузі.

«За словами Олексія Гончарука, наступного тижня він планує провести розширене засідання і більш детально, із залученням губернаторів, керівників вугільних підприємств та профспілкових лідерів, обговорити дорожню карту стабілізації роботи державних вугільних підприємств, – написав галузевий профспілковий лідер. – Але в разі невиконання паном прем’єром зазначених вище позицій гарантую, що акції протесту гірників будуть неминучі».