27 вересня православні віруючі згадують набуття і воздвиження рівноапостольною царицею Єленою і патріархом Єрусалимським Макарієм Хреста, на якому був розп'ятий Господь Ісус Христос і який згодом став одним з головних символів християнства. Це одне з 12 головних свят православної церкви.

Вранці в цей день в церквах і храмах відбуваються урочисті служби. Парафіяни купують три свічки, якими хрестять кути в будинку, читаючи при цьому молитву. Наносять хрест на двері.

Чого не можна робити в це свято

Не можна працювати, прибирати в будинку, прати, шити.

У цей день краще не починати ніяких важливих справ, бо існує повір'я, що все розпочате піде прахом.

Іде строгий піст, тому не можна їсти м'ясо, рибу, яйця і молочні продукти. Їжу можна приправляти тільки рослинною олією.

Заборонено ходити до лісу. У народі кажуть, Лісовик обходить свої володіння і перераховує всіх тварин. Якщо людина попадеться йому на очі, то з лісу вона вже не повернеться. Вважається, що в свято 27 вересня ведмеді залягають у зимову сплячку, змії ховаються в нори до самої весни і відлітають останні перелітні птахи.

Що можна робити на свято Воздвиження Хреста Господнього

У цей день раніше займалися заготовками капусти на зиму. У народі говорили, що на Воздвиження осінь літо відсуває, тому ховали до свята всі овочі з корінням, щоб заморозки не погубили урожай. Також слід окропити житло освяченою в церкві водою, щоб захистити його.

segodnya.ua