Вознесіння Господнє - велике християнське свято, що було встановлене на згадку про сходження Ісуса Христа на небо.

Вознесіння відзначається на сороковий день після Великодня, і воно завжди випадає на четвер. Цього року православна церква відзначає Вознесіння Господнє 2 червня. Наступним великим християнським святом у 2022 році буде Трійця - 12 червня.

Здавна вважалось, що Ісус Христос після Воскресіння на Великдень сорок днів являвся своїм учням та розповідав про Царство Боже. Потім, на 40-й день він на їхніх очах вознісся на небо. Свято Вознесіння Господнього є символом про переміщення Ісуса Христа з земного світу до духовного.

У цей день випікали обрядове печиво у формі драбинок, «щоб було по чому Ісусові вилізти на небо». У народі ця дата була більше пов'язана з переходом весни у літо і початком справжнього тепла. Люди водили хороводи, прославляли природу. Наприкінці дня накривали святкові столи та влаштовували гуляння.

У цей день не можна виконувати роботу по дому або на городі.

У велике свято не можна сумувати, думати про погане, сваритися з рідними та лихословити.

На Вознесіння Господнє не можна влаштовувати церемонії вінчання.

У цей день прийнято відвідати храм та взяти участь у службі, провідати родичів. Важливо також звернутися до Господа з молитвою, подякувати за все, попросити допомоги, здоров'я, благополуччя, покаятися в гріхах.

У це свято не можна відмовляти у допомозі та прийнято давати милостиню.